Hunderacen Komondor

Beskrivelse af Komondor

Komondor er en stor, hvid hyrdehund; med en karakteristisk snorepels, som gør racen til en af de mest specielt udseende hunderacer i verden.

I Komondorens hjemland (Ungarn) har hundene været kendt i flere hundrede år som respektindgydende, effektive og populære vagt- og hyrdehunde. På grund af pelsen på en Komondor, er racen i stand til at klare sig i det barske klima på putza'en.

Man mener Komondor nedstammer fra Sydrussisk Ovtcharka'er, der blev indført til Ungarn af tyrkisk-talende nomader for over 1000 år siden. Racens lighed med hunderacerne Puli og Bergamasco er dog også slående.

De første skriftlige beretninger om Komondor findes helt tilbage til 1544. Det var dog først i 1920'erne at hundene blev eksporteret til andre lande; men som så mange andre store hunderacer, blev også Komondoren hårdt ramt af Anden Verdenskrig, så kun ganske få hunde overlevede i Europa. Selv i hundenes hjemland, var Komondor blevet sjælden efter krigen.

I løbet af 1960'erne blev hundene mere udbredte, og er i dag en yndet udstillingshund i adskillige lande.

Temperament på Komondor

Komondor er fremavlet som vogtende hyrdehund, og besidder derfor et stærkt vogterinstinkt. Hundene beskytter aktivt deres familie, mindre husdyr og børn - og knytter sig meget stærkt til disse.

Hundene er normalt venlige, intelligente og medgørlige; men også temmeligt reserverede overfor fremmede. Komondors selvstændige sind kan være problematisk for uerfarne hundeejere. Selvom hundene ser både tunge og meget specielle ud, er de alligevel yderst adrætte, hurtige og stærke, og kræver altid en konsekvent, venlig opdragelse.

På grund af Komondors vogtende adfærd, bør lydighedstræning og socialisering starte så tidligt som muligt. Ligeledes skal hundene introduceres tidligt til andre hunde og mindre husdyr, for at de senere kan accepteres som en del af flokken.

Komondor er ikke egnet til førstegangsejere eller boliger med begrænset plads. Endvidere bør ejere af hunderacen have tilstrækkelig tid til at træne og socialisere hunden.

Pasning og pleje

Komondors meget specielle snorepels kræver omfattende pasning og pleje, og kan medbringe meget snavs og skidt, når hundene har været ude. De lange snore i pelsen får normalt en længde på 20-30 cm og snorene fremkommer efterhånden som hunden vokser til. Når Komondor er udvokset, og har fuldt udviklet snorepels, fælder racen minimalt; men der kan forekomme en del fældning i perioden inden.

Komondoren trives kun med masser af plads omkring sig - og gerne med sit eget territorie og en flok den kan bevogte.

Man bør aldrig anskaffe en Komondor, hvis man ikke ønsker at bruge masser af tid på sin hund.

BEMÆRK: Størrelsen på Komondor er angivet som minimum størrelser.

 

Oprindelsesland

Komondor har oprindelse i Ungarn

Hundens størrelse

Komondor har en højde på 65 - 70 cm og en vægt på 40 - 60 kg

Farver

Råhvid / elfenben

Type

Komondor er en hyrdehund og hører under FCI-gruppen for "Hyrde og Kvæghunde" (Gruppe 1)

DKK Specialklub

Klubben For Hyrde-, Kvæg- Og Gårdhunde

Aktivitet

(3/5)

Motion

(3/5)

Intelligens

(4/5)

Træning

(4/5)

Legesyg

(4/5)

Børnevenlig

(3/5)

Vagthund

(5/5)

Pelspleje

(4/5)

Territoriel

(5/5)

Gøende

(4/5)

Fremmede

(1/5)

Hunde

(2/5)

Alle billeder af Komondor