Hunderacen Kooikerhondje

Beskrivelse af Hollandsk Kooikerhondje

Kooikerhondje er en hollandsk hunderace, der er beslægtet med de gamle spaniels. Man kender ikke racens eksakte opståen; men Kooiker-lignende hunde har været kendt i Holland i mange hundrede år, hvilket blandt andet ses på malerier tilbage fra det 17. århundrede, hvor racen ofte vises som familie- og selskabshund.

Kooikerhondje er siden 1942 blevet renavlet, med en stor del af æren for racen hos Baronesse van Hardenbroek, der fik reetableret avlen efter den oprindelige Kooikerhondje. Hun iværksatte i 1939 en eftersøgning af hunde, der passede med den gamle Kooikerhondjes udseende og temperament, og på baggrund af disse indsamlede hunde, fik hun fremavlet den moderne Kooikerhund.

Den lille Kooikerhund er oprindeligt opkaldt efter den fælde, Kooien, som er en slags bur, der tidligere blev brugt til at fange levende vildænder med i de hollandske søer.

I 1966 var racen så konsistent at den blev officielt anerkendt i Holland og i 1971 blev racen optaget i den hollandske kennelklub, og dermed på vej til at blive internationalt anerkendt. Udbredelsen af Kooikerhondje har siden langsomt, men sikkert, fundet sted over hele verden; men der er dog stadig tale om en relativt sjælden hunderace.

Temperament

Kooikerhondje er en munter, energisk og livsglad lille hunderace, der selv mener den er betydeligt større end den er. Selvtilliden er i top, og racen har en stor energi og masser af instinkt som jagthund efter specielt fugle og smådyr. Racen er meget hurtig, udholdende og adræt og egner sig derfor f.eks. godt til agility, men Kooiker'ens samarbejdsvillighed gør den også egnet til andre typer hundesport.

Som familiehund er Kooikerhondje venlig og omgængelig, hvis den får dækket sine behov for motion og stimulering. Hvis racen er velstimuleret er den også meget rolig og medgørlig indendøre, og foretrækker ofte blot at ligge og hygge sig. Gerne med selskab fra sin familie.

Der er tale om en intellligent lille hunderace, som besidder et stort ego. En Kooikerhondje skal derfor opdrages venligt og konsekvent, så der altid gælder de samme regler for god opførsel og således man ikke lader hunden overtage styringen. Det er vigtigt ikke at være hårdhændet overfor denne hunderace, men i stedet gribe opdragelse og træning an på en motiverende og positiv måde. En Kooikerhondje vil gerne arbejde for sin hundefører, og i de tilfælde, hvor noget ikke lykkedes, er det kun at kigge indad og så justere træningen til hunden forstår det.

Sammen med børn er Kooikeren både venlig og legesyg, men den kan være reserveret overfor fremmede. Det er derfor tilrådeligt at sørge for racen får en grundig socialisering, hvor hunden møder og håndteres af en masse forskellige mennesker.

Kooikeren er også altid opmærksom og forholdsvis vagtsom, og hunden advarer altid familien om besøgende. Racen er ikke generelt støjende, men kan dog have lidt tendens til at gø, hvilket man som hvalpeejer bør være opmærksom på. 

Pasning og pleje

Hollandsk Kooikerhondje har en mellemlang pels, som blot kræver en jævnlig gennembørstning. Specielt de lidt længere hår bag ørene og fanerne på benene bør have ekstra opmærksomhed. Racen fælder moderat, specielt når pelsen skiftes forår og efterår. Det er vigtigt at man giver Kooikerhondje mulighed for at bruge sin energi, for på trods af racens udprægede brug som familiehund, er der stadig tale om en relativt aktiv hunderace, der har behov for daglig motion.

Oprindelsesland

Hollandsk Kooikerhondje har oprindelse i Holland

Hundens størrelse

Hollandsk Kooikerhondje har en højde på 35 - 40 cm og en vægt på 9 - 11 kg

Farver

Hvid med orange flader og helst sorte hårspidser på ørerne

Alternative navne

Kooikerhund, Kooiker, Hollandsk Kooikerhondje

Type

Hollandsk Kooikerhondje er en jagthund og hører under FCI-gruppen for "Apporterende jagthunde" (Gruppe 8)

DKK Specialklub

Dansk Kooiker Club

Aktivitet

(4/5)

Motion

(3/5)

Intelligens

(2/5)

Træning

(2/5)

Legesyg

(2/5)

Børnevenlig

(4/5)

Vagthund

(3/5)

Pelspleje

(2/5)

Territoriel

(3/5)

Gøende

(3/5)

Fremmede

(2/5)

Hunde

(4/5)

Leder du efter små hunderacer?

Disse 2 andre hunderacer under jagthunde er mindre end Hollandsk Kooikerhondje :

Alle billeder af Hollandsk Kooikerhondje