Hunderacen Kroatisk Hyrdehund

Beskrivelse af Kroatisk Hyrdehund

Kroatisk Hyrdehund er en hunderace, som blev renavlet af professor Stjepan Romic fra Kroatien. Her har man kendt til lignende typer af hunde siden 1400-tallet, hvor de har fungeret som hyrdehunde i store dele af regionen. Primært takket være Dr. Romics avlsarbejde med at opdrætte den Kroatiske Hyrdehund, blev racen officielt anerkendt af FCI i 1969.

Temperament på Kroatisk Hyrdehund

Kroatisk Hyrdehund er en opmærksom, adræt og intelligent race, som er udstyret med et meget stort energiniveau. Kroatisk Hyrdehund er nært knyttet til sin ejer, og har derfor behov for meget selskab og kontakt med denne.

Den Kroatiske Hyrdehund har et medfødt vagt- og hyrdeinstinkt, som gør hundene til nogle meget effektive vagthunde. Man bør sikre sig, at hvalpe socialieres grundigt til fremmede mennesker; da hundene ellers kan blive frygtsomme senere i livet.

Som hyrdehund er Kroatisk Hyrdehund meget hurtig, skarp og frygtløs; uanset om hundene driver får eller køer. Energiniveauet er meget højt, og Kroatisk Hyrdehund kører ofte hjordene temmelig voldsomt i forhold til mange andre hyrdehunde.

Hundene søger normalt ejerens kontakt og kommandoer, og Kroatisk Hyrdehund er derfor ikke specielt svær at træne. Det er dog afgørende at hunden altid er velstimuleret og godt aktiveret, da en Kroatisk Hyrdehund ellers kan være svær at styre. En Kroatisk Hyrdehund, som keder sig bliver også ofte destruktiv.

Kroatisk Hyrdehund kan være god til agility på højt konkurrenceniveau; men hundene fungerer sjældent godt som rene familiehunde pga. det høje aktivitetsniveau.

Pasning og pleje

Pelsen på en Kroatisk Hyrdehund er nem at pleje. En ugentligt gennembørstning er normalt nok, hvis man vil holde pelsen pæn.

Kroatisk Hyrdehund har et meget højt energi- og aktivitetsniveau, så man skal påregne meget tid til aktivering og træning af hunden. Man bør heller ikke anskaffe Kroatisk Hyrdehund uden en god erfaring med hunde.

Oprindelsesland

Kroatisk Hyrdehund har oprindelse i Kroatien

Hundens størrelse

Kroatisk Hyrdehund har en højde på 40 - 54 cm og en vægt på 13 - 20 kg

Farver

sort

Alternative navne

Croatian Shepherd, Croatian Sheepdog, Hrvatski Ovcar

Type

Kroatisk Hyrdehund er en hyrdehund og hører under FCI-gruppen for "Hyrde og Kvæghunde" (Gruppe 1)

DKK Specialklub

Klubben For Hyrde-, Kvæg- Og Gårdhunde

Aktivitet

(5/5)

Motion

(5/5)

Intelligens

(2/5)

Træning

(2/5)

Legesyg

(2/5)

Børnevenlig

(3/5)

Vagthund

(5/5)

Pelspleje

(2/5)

Territoriel

(3/5)

Gøende

(3/5)

Fremmede

(2/5)

Hunde

(2/5)

Leder du efter små hunderacer?

Disse 4 andre hunderacer under hyrdehunde er mindre end Kroatisk Hyrdehund :

Alle billeder af Kroatisk Hyrdehund