Hunderacen Labrador Retriever

Beskrivelse af Labrador Retriever

Labrador Retriever er en af mest populære danske familiehunde, og kendes normalt som en glad og venlig race med en god appetit. Men en Labrador Retriever er egentligt en fuldblods jagthund.

Labrador Retriever er nemlig også Danmarks mest populære jagthunderace. Den blev introduceret i Danmark i løbet af 1950’erne. Dansk Retriever Klub blev stiftet i 1959.

Oprindelse

Oprindelsen til Labrador Retriever, findes hos engelske godsejere, som i sidste halvdel af 1800-tallet fik øje på den sorte hund med det samarbejdsvillige sind. Disse (sorte) hunde stammede oprindeligt fra fiskerlandsbyer på New Foundlands kyst og kom med tidentil England sammen med handelsfolkene. Racen blev udviklet som apporterende jagthunde, og der var stor prestige i at avle og eje de bedste Labrador Retrievere.

Labradoren, som den også kaldes i folkemunde, blev officielt anerkendt som race i den engelske kennelklub i 1904. På cirka samme tid, begyndte man at teste hundenes egenskaber på markprøver, og der gik masser af sport i at kunne fremvise den bedste apportør. På grund af Labrador Retrievers store samarbejdsvilje, intelligens og apporteringslyst, blev racen med tiden en meget populær hunderace i disse prøver, og den blev udbredt som en værdsat apportør på jagterne ved de engelske godser.

Siden dengang er Labradoren blevet udbredt over hele verden, og også i Danmark er racen meget populær. Labrador Retriever har ligget helt i toppen igennem mange år, når man ser efter den mest udbredte hunderace i landet.

Temperament

En Labrador er normalt venlig overfor andre hunde og mennesker. Nem at træne, børnevenlig og meget glad for vand; men kan have stor jagtlyst og tendens til nemt at blive overvægtig.

Racen trives ofte fint uden at være fungerende jagthunde, men man bør altid sikre sig, at man vil bruge en del tid og energi på træning og aktivering af hunden. En Labrador Retriever er ikke en sofahund, der skal være arbejdsløs dagen lang.

Grundlæggende lydighed læres nemt, og racen har et naturlig instinkt for at hente ting, så den vil - med stor iver - hente næsten alt, hvad du beder den om.

Labradoren bruges ofte som jagthund, schweisshund, førerhund, bombehund, redningshund, til lydighedskonkurrencer og stort set alt andet hundesport, pga. dens mange alsidige evner og venlige, træningsvillige sind.

Avlslinjer

De senere år er det blevet populært at markedsføre såkaldte "Formel 1 modeller" af Labrador Retriever. Disse hunde har nogle bestemte avlslinjer i deres stamtavle, og kan have meget forskelligt udseende. Fokus for avlen af disse labradorer, har mest været deres evner som jagt- og markprøvehunde; mens de øvrige avlslinjer har haft fokus på udseendet også.
Betegnelsen "Formel 1" er altså ikke en kvalitetsbetegnelse, og den bør kun benyttes i forbindelse med stambogsførte hunde af de rigtige engelske avlslinjer.

Man bør normalt anskaffe en udstillingslinje, hvis man ikke påtænker at bruge sin labrador hyppigt til jagt, arbejde eller hundesport på meget højt niveau, da der stadig er masser af arbejdsglæde og træningsvillighed i disse linjer.

De mange forskellige avlslinjer, gør at racen kan svinge meget i udseende, højde og vægt. De angivne størrelser her på siden, er de maksimale en Labrador Retriever bør opnå.

Pelspleje

Labradoren har en halvkort pels, som i perioder dog kan fælde overraskende meget.

 

Video om Labrador Retriever

Oprindelsesland

Labrador Retriever har oprindelse i England

Hundens størrelse

Labrador Retriever har en højde på 56 - 58 cm og en vægt på 35 - 40 kg

Farver

sort, brun, gul

Alternative navne

lab, labbe

Type

Labrador Retriever er en jagthund og hører under FCI-gruppen for "Apporterende jagthunde" (Gruppe 8)

DKK Specialklub

Dansk Retriever Klub

Aktivitet

(3/5)

Motion

(4/5)

Intelligens

(1/5)

Træning

(1/5)

Legesyg

(1/5)

Børnevenlig

(5/5)

Vagthund

(3/5)

Pelspleje

(1/5)

Territoriel

(3/5)

Gøende

(3/5)

Fremmede

(5/5)

Hunde

(5/5)