Hunderacen Leonberger

Beskrivelse af Leonberger

Leonbergeren er en stor, flot hunderace med oprindelse i Tyskland. Racen har været kendt siden 1846, og det første ophav kan spores tilbage til 1840, hvor Rådmand Heinrich Essig i Leonberg ved Stuttgart parrede en sort/hvid New Foundlænder tæve med en hanhund fra klosteret St. Bernhard. Efterfølgende blev også Pyreneerhunden krydset ind, og resultatet blev nogle store, langpelsede hunde, der havde en vis lighed med løverne i byen Leonbergs våbenskjold.

Ved slutningen af det 19. århundrede blev Leonbergerne i området fortrinsvis holdt som gårdhunde, hvor specielt deres gode egenskaber som vagt- og trækhunde var velkendte.

Temperament

I vore dage er Leonbergeren en fortrinlig familiehund, der lever op til alle de krav, vor moderne tilværelse stiller. Racen kendes som en intelligent hund, der er relativt nem at opdrage. Leonbergere er normalt også meget lærenemme og yderst venlige overfor børn, fremmede hunde og mindre dyr. Hunden kan godt lide at være centrum i familien, vil altid være sammen med sine mennesker og har en ophøjet ro over sin udstråling. 

Leonbergere bør udvise selvsikkerhed og overlegen ro, ikke være overdrevent dominante og helt ufølsomme overfor støj. Man skal påregne et vist aktivitetsniveau udenfor, men en velstimuleret, voksen Leonberger er normalt meget rolig indendøre.

Denne race bliver meget stor, men er alligevel forholdsvis aktiv og bevarer lysten til at lege langt op i livet. Det er vigtigt at begynde lydighedstræningen tidligt, så man bl.a. sikrer sig, at hunden lærer at gå pænt inden den bliver alt for stor og stærk. Træningen bør baseres på respekt og venlige, motiverende metoder, for en Leonberger reagerer ikke godt på hårdhændet behandling. Racen er nært knyttet til sin ejer, og vil for det meste gøre hvad denne kræver; hvis blot man formår at kommunikere sine krav rigtigt ud.

Pasning og pleje

Den lange, frodige pels på Leonbergeren kræver en del børstning, og hundene kan i perioder fælde en hel del.

Oprindelsesland

Leonberger har oprindelse i Tyskland

Hundens størrelse

Leonberger har en højde på 65 - 80 cm

Farver

Løvegul, rød, rødbrun, grå/gul, cremefarvet, med alle kombinationer herimellem. Sort maske et krav. Sorte hårspidser er tilladt, men må ikke dominere hundens farve.

Type

Leonberger er en vagthund og hører under FCI-gruppen for "Schnauzere, pinschere, molosser og sennenhunde" (Gruppe 2)

DKK Specialklub

Dansk Leonberger Klub

Aktivitet

(3/5)

Motion

(4/5)

Intelligens

(3/5)

Træning

(3/5)

Legesyg

(3/5)

Børnevenlig

(4/5)

Vagthund

(5/5)

Pelspleje

(3/5)

Territoriel

(5/5)

Gøende

(3/5)

Fremmede

(3/5)

Hunde

(4/5)