Malinois brugshund

Beskrivelse af Malinois

Malinois er i dag en udpræget brugshund, der har sin oprindelse som hyrdehund på de belgiske bondegårde. Man begyndte i 1890'erne at avle målrettet på hunde, der ellers hidtil kun var blevet avlet på deres brugsegenskaber, ved at man udvalgte en række hunde af samme type, størrelse og sind.

Dette arbejde blev startet af professor A. Reul, og i starten anerkendte man både tre forskellige pelstyper og mange forskellige farver. I 1899 begyndte man dog at stille krav til hundenes farver, og for den korthårede pelstype blev det afgjort, at pelsen skulle være kort, i farven rød-gul og med sorte spidser. Malinois'en, som den kendes i dag, var hermed født.

Temperament

Malinois er en meget aktiv hunderace, som på ingen måde egner sig til ikke at have et arbejde. Racen har et meget stort behov for at blive brugt, og for at få stillet både mentale og fysiske udfordringer dagligt. Hvis man ikke beskæftiger en Malinos, vil den i næsten alle tilfælde udvikle en eller flere former for problematisk adfærd.

Malinos'en har en meget stærk byttedrift, som gør racen meget velegnet til brugshundearbejde - men som også kan medføre en række ulemper for en uerfaren ejer. Hvis man forstår at udnytte hundens potentiale, og vil bruge tiden på uddannelsen, kan en Malinois stort set lære alt. 

Racens oprindelse som hyrdehund, gør den meget bevidst om de signaler som dens fører udsender, og den er altid parat til at arbejde for sin ejer. Man skal dog være en naturlig stærk leder, og altid bruge venlige, konsekvente og afbalancerede metoder, for at få det bedste frem i racen. Straf og skældud fungerer sjældent godt med disse hunde, da de er meget påvirkelige overfor deres ejers humør.

Som unghund kan en Malinois være en meget stor mundfuld, og hunden har ofte brug for masser af vejledning og træning mens den vokser op. Den kan ligeledes have et stort behov for at lære, hvornår den skal slappe af og hvornår den skal være "på" ellers kan mange individer få problemer med at slappe af.

Hvis man forstår racen, og vil bruge flere timer dagligt på at træne og aktivere hunden, kan det være vanskeligt at finde en brugshund, der bliver bedre til sit arbejde end en Malinois. Man ser da også meget ofte denne race øverst på podierne, når der overrækkes præmier i lydighedskonkurrencer og i andet brugshundesport.

Pasning og pleje

Pelsen på en Malinois er ganske kort, og hunden fælder kun moderat. Man skal dog kun anskaffe sig denne race, hvis man vil dyrke hundesport på (meget) højt niveau, og hvis man har tiden og lysten til at træne hunden hver eneste dag hele dens liv. Racen må aldrig blot overlades til sig selv eller forsøges holdt som almindelig familiehund; dertil er den alt for arbejdsom og aktiv.

Oprindelsesland

Malinois har oprindelse i Belgien

Hundens størrelse

Malinois har en højde på 56 - 66 cm og en vægt på 20 - 30 kg

Alternative navne

Belgisk Hyrdehund

Type

Malinois er en brugs- og tjenestehund og hører under FCI-gruppen for "Hyrde og Kvæghunde" (Gruppe 1)

DKK Specialklub

Specialklubben For Belgiske Hyrdehunde

Aktivitet

(5/5)

Motion

(4/5)

Intelligens

(1/5)

Træning

(1/5)

Legesyg

(1/5)

Børnevenlig

(2/5)

Vagthund

(5/5)

Pelspleje

(1/5)

Territoriel

(4/5)

Gøende

(3/5)

Fremmede

(2/5)

Hunde

(2/5)

Alle billeder af Malinois