Hunderacen Norsk Buhund

Beskrivelse af Norsk Buhund

Norsk Buhund er en gammel hunderace, der kan spores helt tilbage til 1600-tallet, hvor de første optegnelser af Buhund dukker op. Ordet 'bu' betyder boplads, og navnet beskriver derfor meget tydeligt hvor racen hørte til - nemlig tæt på sine mennesker. Oprindelsen til racen ligger formentligt helt tilbage i de hunde, som vikingerne havde, og man har i mange hundrede år derefter brugt racen som både vagt- og hyrdehund hos de norske bønder. Man har også brugt Norsk Buhund som jagthund til både små og store dyr - og helt frem til i dag, er Norsk Buhund stadig meget udbredt som arbejdende hund på de norske gårde.

Buhunden har været kendt på hundeudstillinger siden 1926, og den norske klub for Buhunde blev oprettet i 1939 og relativt kort derefter - i 1943 - blev racen optaget i FCI og dermed internationalt anerkendt. Norsk Buhund begyndte først at blive udbredt i Danmark i halvfjerdserne, og har stille og roligt haft en stigende popularitet siden.

Temperament på Norsk Buhund

Buhunden er en spidshund, og er derfor meget intelligent og selvstændig; men modsat mange andre spidshunde, er Buhund også meget kontaktsøgende og meget kærlige overfor deres familie. Racen er også meget nysgerrig og relativt aktiv, og hundene knytter sig typisk lige meget til hele familien. Sammen med børn er Buhunde både elskværdige og legesyge, og de elsker typisk alle aktiviter sammen med familiens børn. Norsk Buhund fungerer normalt også godt med andre hunde; men man skal dog være opmærksom på, at de kan finde på at hyrde andre hunde under leg, hvilket godt kan blive opfattet forkert. Derfor kan det også være fornuftigt, at lade en Norsk Buhund møde masser af forskellige hunderacer, mens den socialiseres som ung, så hunden får lært de forskellige korrekte spilleregler så tidligt som muligt.

Hunde der vokser op og lever sammen, trives dog, stort set altid, sammen uden nogen form for problemer.

Når man skal træne og opdrage en Buhund, er det vigtigt at man motiverer hunden, for racen er slet ikke behagesyg overfor ejeren, og den høje intelligens, gør det også meget vigtigt at man er helt konsekvent i sine krav til hunden. Hvis en Buhund finder ud af den kan løbe om hjørner med ejeren, vil den nemlig typisk gøre det. Man skal også holde sig for øje, at hundene er relativt bløde og derfor ikke må trænes med noget der blot ligner hårde metoder. Hvis man stiller for store krav eller ikke behandler hunden med respekt, vil man opleve at hunden går i baglås og fuldstændigt nægter at adlyde. Formår man derimod at lege og motivere hunden rigtigt, kan man stort set lære racen alt - og så kan Norsk Buhund blive meget dygtig i mange typer hundesport. Man kan faktisk også bruge racen til både servicehund, narkohund, redningshund og til lydighedskonkurrencer på højt niveau, hvis man blot tackler hunden helt rigtigt.

Det er altid vigtigt, at man holder sig for øje, at der er tale om en selvstændig og intelligent spidshund, når man opdrager og træner Norsk Buhund. Hvis ikke man starter tidligt med indlæring af en god opførsel, vil hundene nemlig ofte overtage styringen senere i livet.

Aktivitetsniveauet kan være i den høje ende; men Norsk Buhund er også meget god til at tilpasse sig. Racen er dog både energisk, udholdende og nyder både fysisk og mental udfoldelse. Hvis hunden får dækket sine behov, gør den sjældent meget væsen af sig indendøre.

Det allervigtigste er dog, at hundene er meget sammen med deres familier, for racen er meget social og trives rigtig dårligt alene. Af samme grund er Norsk Buhund heller ikke velegnet til at gå meget i løbegårde eller være hos familier med meget lange arbejdsdage. Man bør også sikre sig, at hunden får mulighed for at bruge sin energi dagligt - meget gerne ved at hunden får lov at løbe frit og undersøge verden. Af samme grund kan det være tilrådeligt at lægge ekstra meget energi i træning af indkald og starte denne træning allerede når hunden er nyindflyttet hvalp.

Norsk Buhund kan være meget gøende, og derfor bør man allerede fra hunden er hvalp, tilstræbe at man ikke forstærker denne adfærd. Hvis man griber det rigtigt an, kan der nemlig sagtens lægges en dæmper på hundenes lyst til at give lyd fra sig.

Pasning og pleje

Norsk Buhund har en tæt og kraftig pels med en tyk og blød underuld. Underulden kan medføre en del fældning når pelsen skiftes forår og efterår. I disse perioder, er det oftest nødvendigt at give hundene lidt ekstra gennembørstninger. Udenfor fældningsperioderne er der ikke så meget behov for pelspleje; men man bør naturligvis altid sikre sig at pelsen ikke filtrer og give hunden en jævnlig gennembørstning.

Oprindelsesland

Norsk Buhund har oprindelse i Norge

Hundens størrelse

Norsk Buhund har en højde på 41 - 47 cm og en vægt på 12 - 18 kg

Farver

hvedefarvet fra lys til gulligt rød, og mere sjældent sort

Alternative navne

Norsk Hyrdehund

Type

Norsk Buhund er en hyrdehund og hører under FCI-gruppen for "Spidshunde og hunde af oprindelig type" (Gruppe 5)

DKK Specialklub

Spidshundeklubben

Aktivitet

(4/5)

Motion

(5/5)

Intelligens

(2/5)

Træning

(2/5)

Legesyg

(2/5)

Børnevenlig

(5/5)

Vagthund

(5/5)

Pelspleje

(2/5)

Territoriel

(3/5)

Gøende

(5/5)

Fremmede

(3/5)

Hunde

(3/5)

Leder du efter små hunderacer?

Disse 2 andre hunderacer under hyrdehunde er mindre end Norsk Buhund :

Alle billeder af Norsk Buhund