Hunderacen Papillon

Beskrivelse af Papillon

Papillon er en lille selskabshund, som har været kendt i flere århundreder. Papillon er en dejlig lille hund, som også kaldes for en Kontinental Dværgspaniel.

Papillon er næsten identiske med hunderacen Phalene, i det den eneste forskel på racerne er ørerne. Papillon har nemlig opretstående ører, modsat de gamle dværgspanieler, der alle har hængeører. De opretstående ører giver racen et mere opvakt og opmærksomt udseende. Begge typer kan fødes i samme kuld.

De små dværgspaniels blev udbredt som selskabshunde ved det franske hof for Ludvig d. 14's raffinerede hofdamer og for de kongelige børn. Racen er også kendt fra malerier af kongelige personer. Papillonen med de opretstående ører, blev først kendt for omkring 100 år siden.

Temperament og udseende

En Papillon er en lille hund, der ikke må virke dværgagtug i sit udseende. Racen skal indeholde alle kvaliteterne fra de større artsfæller. Papillon (og Phalene) er muntre, venlige, intelligente, og fulde af energi og glæde ved at lege. Racen er godt selskab for både unge og ældre. Papillonen er en hund man kan have megen glæde af - og som stort set ingenting fylder.

Racen elsker at udforske tingene selv, og er nysgerrig af natur. Papilloner går ikke af vejen for at jage fugle op, fange fluer og mus, eller en rask løbetur for sjov og af ren livsglæde.
Hundene motionerer ofte gerne sig selv, men behøver ikke meget plads at røre sig på.

Hundene er både lærenemme og intelligente (i nogle undersøgelser blandt de ti mest intelligente racer), og kan sagtens deltage i hundesport, som  lydighedstræning eller agility. Papillonens lærevillighed gør den også egnet til at lære alle mulige cirkustricks.

Pasning af Papillon

Pelsen på Papillon er relativt lang og frodig, men kræver alligevel kun meget lidt pasning. Papilloner er også meget små hunde, så man kan ret hurtigt børste dem igennem.
Den manglende underuld i pelsen, gør at Papilloner sjældent filtrer, og de holdes nemt ren for skidt og snavs takket være den nylonagtige pels-struktur.

Endvidere har Papillon (og Phalene) ikke fedtkirtler i huden, og de lugter derfor aldrig af "våd hund". Papilloner fælder meget lidt, men til gengæld er det året rundt.

Papillon er i øvrigt opdelt i to størrelsesvarianter på hundeudstillinger:

  • Små: Under 2,5 kg for både hanner og tæver. Mindstevægt for begge 1,5 kg.
  • Store: Fra 2,5 kg til 4,5 kg for hanner / Fra 2,5 kg til 5 kg for tæver

Oprindelsesland

Papillon har oprindelse i Frankrig

Hundens størrelse

Papillon har en højde på 28 - 30 cm og en vægt på 3 - 5 kg

Farver

Hvid med nuancer i sort/brun/grå. Overvejende hvid med mørke aftegninger foretrækkes.

Alternative navne

(Kontinental) Dværgspaniel

Type

Papillon er en selskabshund og hører under FCI-gruppen for "Selskabshunde" (Gruppe 9)

DKK Specialklub

Papillon - Phaléne Klubben

Aktivitet

(3/5)

Motion

(3/5)

Intelligens

(2/5)

Træning

(2/5)

Legesyg

(2/5)

Børnevenlig

(3/5)

Vagthund

(3/5)

Pelspleje

(2/5)

Territoriel

(2/5)

Gøende

(4/5)

Fremmede

(4/5)

Hunde

(3/5)

Leder du efter små hunderacer?

Disse 6 andre hunderacer under selskabshunde er mindre end Papillon :