Hunderacen Parson Russell Terrier

Beskrivelse af Parson Russell Terrier

Jack Russell Terrier er en jagthund, som egner sig fremragende til gravjagt. Racen opstod i England i 1800 tallet efter præsten Jack Russel’s avlsarbejde. Han udviklede en stamme af Fox Terriers, som både skulle og kunne, opfylde hans behov for hunde, der kunne følge med hans Foxhounds og gå ned i gravene for at tvinge ræve og andet vildt ud.

Der opstod to varianter med samme grund-egenskaber, kun med forskellene i størrelse og proportioner. Den højere og mere kvadratisk byggede kaldes Parson Russel Terrier, og den mindre og lidt længere i sine proportioner, kaldes Jack Russell Terrier.

En Parson Russel Terrier er en ægte terrier, som uforfærdet går på bytte meget større end den selv. Racen er stædig, stærk og trofast mod sin familie; og leger gerne med store og små. En Parson Russel Terrier bør beskæftiges med aktiv jagt, da racen er en fuldblods jagthund. Dette vil også oftest give sig udslag i racens omgang med mindre husdyr, som stort set kan være umulig.

Den aktive, temperamentsfulde Parson Russel Terrier kan være en fremragende selskabshund, hvis man vil afse en betragtelig mængde tid til aktivering og stimulering af hunden. Parson Russel Terriers er tæt knyttet til deres familie, men ofte mere reserveret overfor fremmede.

Parson Russel Terrier findes i tre pelsvarianter: glathåret, broken og ruhåret (hvor "broken" er en mellemting mellem glat- og ruhåret). Ingen af varianterne kræver ret meget pelspleje, og fælder generelt forholdsvis lidt.

Man skal dog forvente, at en Parson Russel Terrier er legesyg, og benytter enhver lejlighed til at grave, rulle og svine sig til, så den ofte medbringer en del skidt indenfor igennem pelsen.

Oprindelsesland

Parson Russell Terrier har oprindelse i England (Australien)

Hundens størrelse

Parson Russell Terrier har en højde på 33 - 36 cm og en vægt på 6 - 8 kg

Farver

Hvidt skal altid være dominerende. Med sorte og/eller tan-farvede aftegninger. Tan-farven kan gå fra lys til varm kastaniebrun.

Alternative navne

Parson

Type

Parson Russell Terrier er en jagthund og hører under FCI-gruppen for "Terriere" (Gruppe 3)

DKK Specialklub

Dansk Terrier Klub

Aktivitet

(4/5)

Motion

(5/5)

Intelligens

(2/5)

Træning

(2/5)

Legesyg

(2/5)

Børnevenlig

(3/5)

Vagthund

(3/5)

Pelspleje

(2/5)

Territoriel

(4/5)

Gøende

(4/5)

Fremmede

(3/5)

Hunde

(1/5)

Andre hunderacer i gruppen jagthunde