Hunderacen Pharaoh Hound

Beskrivelse af Pharaoh Hound

Pharaoh Hound er en hunderace, som har eksisteret i forskellige varianter i flere årtusinder i området omkring Middelhavet. Her har hundene været brugt til jagt på mindre dyr, og er gennem avlen blevet helt tilpasset til dette arbejde i det hårde bjergrige terræn i regionen.

Disse oprindelige "Kelb tal-Fenek-hunde" (oversat: kanin-hunde) blev primært fremavlet til jagt på kaniner, med specielle variationer i type og temperament efter hvilket område hundene arbejdede i. Den type af disse kanin-hunde, der fremkom på øerne ved Malta, er forfader til den race, som nu kaldes for Pharaoh Hound. Ligeledes er racen nationalhund for Malta.

På trods af racens navn - og Pharaoh Hounds ligheder med de gamle hundetyper, der er afbilledet i pyramider og på kunstværker fra det gamle Egypten - er der ikke nogen bevist, direkte forbindelse til egypternes oldtidshunde. 

De første to eksemplarer blev først bragt til England fra Malta i 1920'erne, men dengang blev der desværre ikke opdrættet flere kuld. Først i begyndelsen af 1960'erne, blev der igen indført hunde til England, og det første kuld blev derefter født i 1963.

Racens standard blev anerkendt af The Kennel Club i England i 1974. Den blev kaldt "Pharaoh Hound", selv om dette navn allerede blev brugt af FCI, som et alternativt navn for "Ibizas Hound" (nu kaldet for Podenco Ibicenco).

Da FCI afskaffede Ibizas Hound i 1977 og besluttede at kalde denne for sit oprindelige spanske navn (Podenco Ibicenco) - blev racenavnet Pharaoh Hound overført til Kelb tal-Fenek. Pharaoh Hounds standard blev anerkendt af FCI på samme tid.

Temperament

Pharaoh Hound er selvstændigt tænkende, intelligent, og til tider også stædig. Racen er dog ikke svær at træne med positive metoder. Pharaoh Hounds er følsomme og reagerer dårligt på hårde træningsmetoder og fysisk straf.

Pharaoh Hounds er avlet til at jage og tænke selv, og de har beholdt denne egenskab i tusinder af år. De keder sig nemt ved gentagelser af de samme øvelser og kommandoer, og derfor er det vigtigt, ejeren variererer træningen, så den altid er interessant og positiv for hunden.

Pharaoh Hounds er en meget aktiv race og har brug for mere end bare en daglig gåtur. Der skal være mulighed for en løbetur hver dag, og gerne længere ture flere gange om ugen. Selvom de er aktive, bør Pharaoh Hounds dog ikke være hyperaktive. Pharaoh Hounds beskrives ofte som indbegrebet af udholdenhed og utrættelighed..

Pharaoh Hounds er også legesyge og har dybt indgroede jagtinstinkter. På grund af deres stærke byttedrift og selvstændige, uafhængige væsen, er Pharao Hounds næsten umulige at have løse uden snor. Pharaoh Hounds springer dertil meget godt, så et højt hegn er nødvendigt med en Pharaoh Hound i husstanden.

Man sammenligner ofte racen med mynder, som er hunde, der jager med både syn, hørelse og lugtesans - og som kan løbe i timevis efter et bytte. Denne stærke byttedrift kan også gøre det til en stor opgave, at lære en Pharaoh Hound at leve i sameksistens med andre dyr i hustanden. Hvis det skal kunne lykkedes, er det helt afgørende, man starter prægningen allerede mens hunden er hvalp - og alligevel er der ingen garanti for succes.

Pharao Hounds omgåes børn udemærket, og leger gerne med de lidt større børn. Det er dog ikke en udpræget børnevenlig hunderace. Nogle hanhunde har tendens til ret dominerende adfærd overfor andre hanner.

Pleje og pasning af Pharaoh Hound

Med en helt kort pels, kræver Pharaoh Hounds meget lidt pasning. Racen fælder endvidere meget lidt, og lugter heller ikke som de fleste andre hunde. Til gengæld skal man afse ekstra god tid til motion og træning med hunden.

Mange Pharaoh Hounds har stor fornøjelse af hundesport som lure coursing og væddeløb, hvor hunden kan få afløb for trangen til at forfølge et løbende bytte.

Pharaoh Hounds er generelt meget sunde som hunderace.

Oprindelsesland

Pharaoh Hound har oprindelse i Malta

Hundens størrelse

Pharaoh Hound har en højde på 53 - 56 cm og en vægt på 20 - 25 kg

Farver

Fra lys til mørk rødbrun. Hvid halespids ønskelig, og hvide aftegninger på bryst og poter er tilladt. Ligeledes er hvid blis tilladt.

Alternative navne

Kelb tal-Fenek

Type

Pharaoh Hound er en jagthund og hører under FCI-gruppen for "Spidshunde og hunde af oprindelig type" (Gruppe 5)

DKK Specialklub

Myndeklubben

Aktivitet

(4/5)

Motion

(3/5)

Intelligens

(1/5)

Træning

(1/5)

Legesyg

(1/5)

Børnevenlig

(4/5)

Vagthund

(1/5)

Pelspleje

(1/5)

Territoriel

(1/5)

Gøende

(3/5)

Fremmede

(4/5)

Hunde

(4/5)

Alle billeder af Pharaoh Hound