Hunderacen Pitbull Terrier

Beskrivelse af Pitbull Terrier

Amerikansk Pitbull Terrier er en hunderace, som oprindeligt er fremavlet til brug som kamphund, vagthund og gårdhund. Man begyndte midt i det 19. århundrede at eksperimentere med krydsninger af Bulldogs og forskellige terriere, for at skabe en hunderace, der havde en terriers mod og vedholdenhed kombineret med bulldoggens styrke og adræthed. Amerikansk Pitbull Terrier har således sin oprindelse i Bedlington Terriere, Dudley Nose Terrier, Bulldogs og adskillige andre hunderacer.

Målet med denne avl, var, som sagt, at skabe en frygtløs, adræt, stærk og hurtig hund; som kunne klare sig godt i kampe mod andre dyr og - ikke mindst - andre hunde; men som også fungerede som en god familiehund og gårdhund.

Hundekampe har heldigvis været forbudt (de fleste steder i verden) i mange år, men da der stadig foregår illegale kampe, har Amerikansk Pitbull Terrier stadig sin gang som aktiv kamphund - og avles i visse kredse stadig mod dette formål.

Pitbull Terrieren ligner til forveksling hunderacen Amerikansk Staffordshire Terrier. Men der er en vis forskel i temperament (og til dels udseendet) på de to racer. Et afgørende - men ikke utvisteligt - bevis for det er en Amerikansk Pitbull Terrier, er hunde med leverfarvet pels og/eller rød næse. Den såkaldte Red Nose Pitbull Terrier er nemlig en speciel Pitbull avlslinje, hvor både den røde næse og en leverfarvet pels betragtes som en fejl i Amstaffen.

Pitbull Terrier er - på grund af sin historie som kamphund - meget ofte aggresiv overfor andre hunde. Denne aggression kan sjældent socialiseres bort, men viser sig oftest først i 2-3 års alderen. Man taler i Pitbull kredse om hundenes "gameness", hvilket omhandler hundenes drifter i forhold til andre hunde, og man har aktivt avlet for at højne denne adfærd.

Temperament

Som hunderace, er en Pitbull Terrier både intelligent, modig, kærlig og adræt. Men Pitbulls er også egenrådige, selvstændige og temmeligt stædige. En Pitbull Terrier tænder hurtigt, og kan godt have svært ved at falde ned igen, før den har brændt sit energi af. Racen kræver derfor en både seriøs, erfaren og dedikeret hundeejer, som vil aktivere og træne hunden dagligt og som har erfaring med selvstændige hunderacer.

En Pitbull trives normalt bedst med mennesker, og elsker alt kontakt med disse. Som fremmede og besøgende i en familie med Pitbull Terrier, bliver man normalt meget hurtigt accepteret af hunden. Man bør aldrig efterlade en Amerikansk Pitbull Terrier alene i mange timer dagligt, da den så ofte vil blive meget frustreret og destruktiv, og trives rigtig dårligt med isolationen. Man skal også bruge masser af tid på at socialisere, træne og opdrage hunden, helt fra den er hvalp - og her er det specielt vigtigt, at man sikrer sig hunden altid kun får gode oplevelser med i bagagen. 

Nogle påstår at Amerikansk Pitbull Terrier skal have en hårdere opdragelse end andre hunderacer, hvilket bestemt er en skrøne. Amerikansk Pitbull Terrier reagerer nemlig mindst ligeså godt på positiv forstærkning, som alle andre racer. Det er dog vigtigt, at man altid er helt konsekvent i sin træning - og i alle sine krav til hunden -, da hunden ellers hurtigt finder ud den kan løbe om hjørner med ejeren.

Man skal altid være meget betænksom i forhold til omgang og kontakt med fremmede hunde, og altid respektere at rigtig mange individer fra denne race udvikler en stærk jagtlignende drift til at gå i slagsmål med andre hunde. Selv hunde, der er socialiseret grundigt med andre hunde, vil meget ofte udvikle denne problematiske adfærd - ligesom den ofte vil vise sig fra den ene dag til den anden efter hunden er kønsmodnet.

Pasning og pleje

En Amerikansk Pitbull Terrier har en helt kort pels uden underuld, og er derfor meget nem at holde. Men hundenes høje energiniveau og, meget ofte, stædige sind, kræver man vil bruge tid på at træne og opdrage hunden gennem hele dens liv. Man bør altid have en god indsigt i racens problematiske sider og, ikke mindst, erfaring med vedholdende og selvstændige racer, så man helt bevidst kan arbejde båe med og imod Pitbull Terrierens positive og negative adfærdsmønstre.

Lovgivning

Pitbulls har været forbudte i mange år, og burde egentligt ikke eksistere i landet mere. Der er dog alligevel en meget stor mængde hunde, som i stedet er blevet registreret som Amerikansk Staffordshire Terrier, der er en race som i meget høj grad ligner Pitbull Terrier i udseende. Lovgivningen for Amerikansk Pitbull Terrier er pr. 1. juli 2010, som for alle andre hunde på Hundelovens forbudsliste: de skal være iført mundkurv og kort snor i det offentlige rum.

Oprindelsesland

Pitbull Terrier har oprindelse i USA

Hundens størrelse

Pitbull Terrier har en højde på 43 - 53 cm og en vægt på 18 - 30 kg

Farver

Alle farver, mønstre og markeringer er tilladt, dog undtaget merle

Alternative navne

Pit, Pitbull

Type

Pitbull Terrier er en kamphund

Aktivitet

(5/5)

Motion

(4/5)

Intelligens

(1/5)

Træning

(1/5)

Legesyg

(1/5)

Børnevenlig

(2/5)

Vagthund

(4/5)

Pelspleje

(1/5)

Territoriel

(5/5)

Gøende

(3/5)

Fremmede

(4/5)

Hunde

(1/5)