Hunderacen Polski Owczarek Podhalanski

Beskrivelse af Polski Owczarek Podhalanski

Polski Owczarek Podhalanski - eller Tatra - som racen også kaldes, er den polske udgave af de gamle vogtende hyrdehunde, der i mange århundrede har været brugt til at beskytte fåreflokke mod ulve, bjørne og losser. Racen har sin oprindelse i Tatra-bjergene i Polen, som definerer grænsen mellem Polen og Slovakiet, hvor racen stadig er mest udbredt.

Som andre hunde af denne type, har man i århundreder kun avlet disse hunde udfra deres egenskaber som vogter af bøndernes hjorde af dyr. Racens egentlige oprindelse fortaber sig derfor i historien; men det genetiske grundlag ligger formentligt helt tilbage i de oprindelige mastiff-typer af hunde.

Polski Owczarek Podhalanski var (også) tæt på at uddø efter 2. verdenskrig, men takket være et avlsprogram, som blev søsat i 1960'erne, overlevede racen og fik nedskrevet og anerkendt en officiel racestandard under FCI i 1967. Der eksisterer dog stadig under 10.000 eksemplarer i verden, og racen har kun en meget lille udbredelse udenfor Polen.

Temperament

Polski Owczarek Podhalanski er en vogtende hunderace, der er meget nært knyttet til sin familie og ubestikkeligt trofast overfor sin ejer. Racen strejfer sjældent og vogter nidkært over både børn og andre husdyr, og er generelt meget territoriel i sin adfærd. 

Man vil opleve en Polski Owczarek Podhalanski som meget afbalanceret, rolig og værdig, og racen har et meget selvstændigt og selvsikkert sind. Derfor kan racen også være svær at gøre ubetinget lydig, men man kan dog sagtens lære hunden basal lydighed, hvis man forstår at motivere og belønne hunden for rigtig adfærd. 

Racen er sjældent aggressiv og hviler meget i sig selv; men dens mistroiske sind mod alt fremmede viser sig tydeligt. Det er derfor vigtigt at man grundigt socialiserer og miljøtræner hunden, for at dens vogtende instinkter ikke kommer ud af kontrol. Selv på trods af en intensiv socialisering, vil racen dog altid bevare sit mistroiske sind og sjældent være interesseret i omgang med fremmede mennesker eller hunde. 

Denne race har også et typisk sind, som mange andre vogtende hyrdehunde, så der er meget lidt jagtdrift i racen, ligesom hunden modnes forholdsvist langsomt.

Polski Owczarek Podhalanski kræver en dedikeret og erfaren ejer, som vil bruge tid og energi på hunden, og som vil tilpasse livet til at leve med en stor, vogtende hunderace. Racen bør ikke holdes i tæt bymæssig bebyggelse, for den egner sig bedst til et liv på landet, hvor den kan opholde sig meget ude og passe sit job som vogter.

Pasning og pleje

En Polski Owczarek Podhalanski har en tæt, hvid pels, som kræver ugentlige gennembørsninger for at undgå generende knuder og filter. Med en kraftig underpels, vil man også opleve at racen kan fælde en del - specielt når pelsen skiftes forår og efterår. Det største arbejde med en Polski Owczarek Podhalanski er dog at socialisere og træne hunden til at fungere i et moderne samfund. Det er vigtigt, at denne race får en tidlig prægning til mange forskellige mennesker og at man lærer racen at håndtere sit mistænksomme sind.

 

 

Oprindelsesland

Polski Owczarek Podhalanski har oprindelse i Polen

Hundens størrelse

Polski Owczarek Podhalanski har en højde på 60 - 70 cm og en vægt på 40 - 55 kg

Farver

Hvid

Alternative navne

Tatra, Podhalan, Polsk Hyrdehund

Type

Polski Owczarek Podhalanski er en hyrdehund og hører under FCI-gruppen for "Hyrde og Kvæghunde" (Gruppe 1)

DKK Specialklub

Klubben For Hyrde-, Kvæg- Og Gårdhunde

Aktivitet

(3/5)

Motion

(3/5)

Intelligens

(2/5)

Træning

(2/5)

Legesyg

(2/5)

Børnevenlig

(2/5)

Vagthund

(5/5)

Pelspleje

(2/5)

Territoriel

(5/5)

Gøende

(3/5)

Fremmede

(1/5)

Hunde

(1/5)