Storpudel med bold

Beskrivelse af Pudel

Pudel er en gammel hunderace, der findes i fire forskellige størrelser: Toypudel, Dværgpudel, Mellempudel og Storpudel (af nogen også kaldet Kongepudel). 

Den oprindelige Pudel har sin oprindelse i Tyskland eller Frankrig for flere århundreder tilbage. Man er ikke helt enig om præcist hvor og hvilken størrelse, der var den første.

Tegninger af bl.a. den tyske kunstner Albrecht Durer, viser Pudelhunde helt tilbage fra det 15. og 16. århundrede, men der findes også en række gode argumenter for at Pudelen skulle være opstået i Frankrig. I Spanien var Pudelen også en af de mest udbredte hunderacer i anden halvdel af det 18- århundrede, ligesom man - med lidt god vilje - kan se Pudel-lignende hunde på relieffer fra flere af landende omkring Middelhavet helt tilbage fra romertiden. Da man ikke kan blive helt enige og fastslå et fuldstændigt sikkert oprindelsessted, er det dog i dag Frankrig, som er anerkendt som racens officielle hjemland, hvor Pudelen også er nationalhund.

Pudelhunde kendes ofte bedst på deres specielle pels og bemærkelsesværdige klipning, og hundene er da også i dag mest kendt som udstillings- og selskabshunde - men bag det særegne ydre, gemmer der sig faktisk en vaskeægte jagthund. Den specielle klipning har nemlig slet ikke sit udspring i udstillingskredse - som mange tror - men derimod i racens oprindelige arbejde som en meget dygtig vandapporterende jagthund. Den oprindelige Pudel er formentligt opstået på baggrund af hunde af vandspaniel-typen, og var i begyndelsen ofte slagterhunde, der fulgte slagteren rundt når han solgte kød. Senere blev racen så renavlet til en ren jagthund. 

Oprindeligt klippede man Pudeler for at gøre dem til endnu bedre svømmere, og de derved fik nogle endnu bedre egenskaber i vandet, ligesom den specielle, uldede og vandskyende pels også blev fremavlet af selvsamme grund. Man klippede dengang Pudelhundene så kroppen havde masser af pels for at beskytte brystkassen og hjertet, man lavede pomponer ved leddene for at mindske gigtproblemer og ligeledes bag manken for at beskytte nyrene. Pudelhunden fik også lov at beholde en dusk på halen og toppen af hovedet, så hunden var let at få øje på under jagten. Resten af pelsen blev klippet helt ned for at mindske vandmodstanden. 

Pudelhunde blev med tiden også meget populære som selskabshunde, og derfor opstod de mange velplejede og flotte klipninger man ofte ser til udstillinger af racen. De har dog alle deres udspring i den førnævnte oprindelige "frisure".

Med sådan en oprindelse i generne er de fleste Pudelhunde derfor også i dag meget glade for vand, og naturligvis nogle fremragende svømmere - ligesom racen også scorer meget højt på intelligenslisten og evnen til at samarbejde med ejeren.

Pudelhunde betragtes ofte som allergivenlige, og nogen påstår ligefrem at racen slet ikke fælder. Dette er dog ikke helt sandt; men har man problemer med allergi er Pudel dog ofte en af de hunderacer, som man alligevel kan fungere sammen med.

Temperament på Pudelhund

En Pudel er en yderst alsidig hunderace, der kan bruges til mange forskellige formål. Hundene er også meget intelligente og har ofte nemt ved at lære og samarbejde med deres ejer. Det er ikke helt tilfældigt, at man ofte ser Pudelhunde brugt i cirkus. Hundesport som agility, lydighed, spor og rally er alle meget oplagte for ejere af en Pudel. 

Racen er også glad for vand og en fremragende svømmer, som også i dag kan bruges som apportør på andejagten; men de fleste Pudler bliver dog i dag mest brugt som selskabshunde. 

De fleste Pudler er venlige, intelligente, nysgerrige og omgængelige hunde, som fungerer og tilpasser sig godt til mange forskellige forhold. Racen er normalt venlig overfor andre hunde, selvom den godt kan være en smule drillesyg og grænsesøgende. Hvis Pudler vokser op i børnefamilier, er de for det meste meget venlige og beskyttende overfor familiens børn og disses kammerater, og hundene deltager også gerne i leg og aktiviteter. 

Pudlens oprindelse som jagthund ligger stadig gemt i racen, og derfor jager den gerne mus, rotter, muldvarper og lignende smådyr, hvis hunden får chancen. Hvis der er succes i jagten, vil Pudlen ofte stolt apportere det fangede dyr hjem til familien for at fremvise byttet. Af samme grund kræver det derfor også tilvænning helt fra hunden er hvalp, hvis Pudler skal leve med mindre husdyr i familien.

Pudlen er både social og kælen, og vil gerne klappes og kæles, samtidig med den ikke "hænger" på sin ejer konstant og kræver opmærksomhed. Ofte vil hundene nemlig også være rigtig gode til at aktivere sig selv og finde på sjove gøremål alene.

Pudler scorer højt på intelligensskalaen, og man bør derfor sikre sig at hunden kun opdrages med positive metoder, og at racen får mulighed for at bruge sin hjerne og næse.

Man vil også ofte opleve, at Storpudler er lidt mere rolige og adstadige i temperament og adfærd, end de mindre udgaver af racen.

Pasning og pleje

Pelsen på en Pudel er meget speciel, og kræver en hel del pasning. Til gengæld slipper man for støvsugning og rengøring, for racen fælder stort set ikke. 

Der findes 2 pelsvarianter af Pudlen: den mest udbredte er den som kaldes uldpels, som er en krøllet, fin, uldet og tyk pels - og så den mere sjældne snorepels, hvor pelsen hænger i snore eller fletninger, der kan være op til 20 cm lange.

Hvis man vælger at klippe racen i den kendte "løve-klipning" vil der være meget store krav til hundens ejere, for at holde hunden pæn. Mange vælge dog at lade Pudlen gå med en mere overkommelig hverdagsklipning, og i så fald kan man nøjes med en enkelt gennembørstning om ugen. Pudlen fælder som sagt stort set ikke og har heller ingen underuld, men de døde hår afstødes naturligvis og sætter sig derefter i pelsen, så disse skal børstes væk. Man skal også sikre sig, at der ikke er tykke knuder og filter i pelsen, som kan genere hunden.

Man skal altid påregne at Pudlen skal klippes mindst 3-4 gange om året, selvom man vælger den nemmeste hverdagsklipning.

Størrelsen på en Pudel svinger meget, og der skelnes ikke mellem de forskellige typer i andet en navngivningen. Man kan altså f.eks. godt anskaffe sig en hvalp efter et par Mellempudeler, som størrelsesmæssigt så alligevel ender med at blive klassificeret som en Dværgpudel.

Pudlerne inddeles efter disse mål:

Toypudel er mellem 24 - 28 cm

Dværgpudel er mellem 28 - 35 cm

Mellempudler er mellem 35-45 cm

Storpudler er 45 - 65 cm (plus minus 2 cm)

 

Oprindelsesland

Pudel har oprindelse i Frankrig

Hundens størrelse

Pudel har en højde på 24 - 65 cm

Farver

Sort, hvid, brun, sølvgrå, abrikos og rød. Altid enfarvet.

Alternative navne

Toypudel, Dværgpudel, Mellempudel, Storpudel, Kongepudel

Type

Pudel er en selskabshund og hører under FCI-gruppen for "Selskabshunde" (Gruppe 9)

DKK Specialklub

Pudelklubben

Aktivitet

(3/5)

Motion

(3/5)

Intelligens

(4/5)

Træning

(4/5)

Legesyg

(4/5)

Børnevenlig

(4/5)

Vagthund

(3/5)

Pelspleje

(4/5)

Territoriel

(2/5)

Gøende

(3/5)

Fremmede

(4/5)

Hunde

(4/5)

Alle billeder af Pudel