Hunderacen Mastin de los Pirineos

Beskrivelse af Pyrenæisk Mastiff

Pyrenæisk Mastiff er en gammel vagt- og forsvarshund med oprindelse i Spanien. Hundene nedstammer fra de gamle mastiffer, og blev tidligere brugt som selvstændige vogtere af bondens hjorde af får.

I løbet af det tyvende århundrede - og især efter den spanske borgerkrig - gik racen i forfald,  fordi det var for dyrt at holde en hund af dén størrelse. I 1970 starter en gruppe af fans så rekonstruktionen af racen gennem de få eksemplarer, der var tilbage i området, og som stadig havde typiske træk for gamle mastiffer.

I 1977 skabte man Den Pyrenæiske Mastiff Club i Spanien, der organiserede udvælgelse og avlsprogram for hunderacen. I dag har racen en pæn international anerkendelse, blandt andet med specialklubber i mange europæiske lande og USA.

Den spanske Pyrenæiske Mastiff har mange ligheder med den mere velkendte Pyreneerhund, som nedstammer fra den franske del af Pyrenæerbjergene.

Temperament på Pyrenæisk Mastiff

En Pyrenæisk Mastiff er en frygtløs vagthund af natur, og vil derfor altid beskytte sin flok med sit liv. Hundenes oprindelse som selvstændige vogtere, giver også den typiske Pyrenæiske Mastiff en høj grad af selvstændighed og stædighed, som ofte kræver en erfaren hundeejere at håndtere. Der er derfor ikke tale om en hunderace, der er velegnet som førstegangshund.

Overfor mennesker er Pyrenæisk Mastiff venlig, selvsikker og værdig - og altid fuld bevidst om sin egen størrelse og styrke overfor fremmede, som den ikke viger tilbage for. Hunde, der er sky eller nervøse, har i mange år været udelukket fra alt anerkendt avl, og racen besidder derfor normalt en fast og selvsikker psyke.

Omgang med fremmede hunde kan være problematisk, når hunden er kønsmodnet. Pyrenæisk Mastiff er dog sjældent opsøgende aggresiv; men racen trækker sig sjældent fra et slagsmål med en anden hund. Med børn er racen normalt venlig, tolerant og beskyttende, men der er kke tale om en udpræget børnevenlig hunderace. der deltager i alt leg og accepterer alle børns påfund.

Vil man lære Pyrenæisk Mastiff at leve med mindre husdyr, er det vigtig man socialiserer hunden så tidligt som muligt.

Oprindelsesland

Pyrenæisk Mastiff har oprindelse i Spanien

Hundens størrelse

Pyrenæisk Mastiff har en højde på 72 - 85 cm og en vægt på 50 - 80 kg

Farver

Overvejende hvid, med brogede pletter tilladt i alle farver,

Alternative navne

Mastin de Pirineo

Type

Pyrenæisk Mastiff er en vagthund og hører under FCI-gruppen for "Schnauzere, pinschere, molosser og sennenhunde" (Gruppe 2)

DKK Specialklub

Dansk Molosser Klub

Aktivitet

(3/5)

Motion

(3/5)

Intelligens

(2/5)

Træning

(2/5)

Legesyg

(2/5)

Børnevenlig

(2/5)

Vagthund

(5/5)

Pelspleje

(2/5)

Territoriel

(4/5)

Gøende

(2/5)

Fremmede

(2/5)

Hunde

(2/5)

Alle billeder af Pyrenæisk Mastiff