Hunderacen Rhodesian Ridgeback

Beskrivelse af Rhodesian Ridgeback

Rhodesian ridgeback er en afrikansk jagthunderace, som bliver brugt til storvildtsjagt. En kraftig, adræt og stærk hund, som er udviklet gennem krydsninger af jagthunde fra Europa, og Hottentotternes (khoikoi'ernes) jagthunde, som havde den karakterisktiske "ridge" ned af ryggen.

Rhodesian ridgeback kendetegnes nemlig tydeligt ved at den har en pelsstribe på ryggen med modsatrettede hår - den såkaldte "ridge".

Hunderacen Rhodesian ridgeback blev skabt for at kombinere de indfødtes hundes mod, jagtinstinkt og vogtende adfærd med de mere specialiserede egenskaber hos de europæiske racer. Efterhånden blev hundene i flok anvendt til jagt og beskyttelse, og de skulle skræmme, opspore og hjælpe jægeren ved jagt på løver, leoparder, vildhunde, sjakaler, hyæner, bavianer samt fungere som decideret vagthund.

Senere i historien gik racen over til at blive "vognhunde", som løb ved siden af kærre og hestevogn på lange distancer, for at advare mod lurende farer. Her var det Ridgeback'ens karakteriske udtryk, når den spotter løver, hyæner eller andre farer i nærheden, der gjorde racen værdsat. Et udtryk, som i øvrigt stadig kan observeres i racen i dag, når hundene bliver opmærksomme og vagtsomme.

Temperament

Rhodesian Ridgebacks skulle udføre deres arbejde med et minimalt forbrug af føde, vand og tilsyn. På grund af de ekstreme temperaturforhold i Afrika, det hårde terræn, og vanskelige naturliv, var det nødvendigt med sunde, udholdende, fysisk stærke og robuste hunde. Ingen hund kunne overleve uden disse egenskaber i den barske afrikanske natur.

En Rhodesian Ridgeback kræver derfor en del motion og aktivering, og kan være temmelig egenrådig, intelligent og selvstændig. Kombineret med et stort mod, adræthed, frygtløshed og en meget høj intelligens kræves der en konsekvent, tillidsfuld opdragelse allerede fra hvalp. Det er endvidere vigtigt, at man afser tilstrækkelig med tid til at aktivere, træne og stimulere sin Rhodesian Ridgeback. Man bør heller ikke glemme, at en Rhodesian Ridgeback er en jagthund - og derfor har meget gode sporegenskaber og kræver en tidlig socialisering, hvis man skal gøre sig forhåbninger om at lade racen leve med mindre dyr.

Når racen skal trænes, er det meget vigtigt at være konsekvent og motiverende overfor hunden. Racen kommer nemt til at kede sig under træningen, så man skal både være kreativ, anerkendende og træne i mindre sessioner. Rhodesian Ridgeback er ikke en helt nem hunderace, og man skal derfor være dedikeret og ville bruge meget tid og energi på - og med - hunden.

Racen fungerer godt med andre hunde og børn, takket være dens oprindelse som jagthund og selskabshund for familiens børn på de afsidesliggende afrikanske farme. Den er også en udmærket vagthund, der advarer med en dyb knurren, og stort set aldrig bliver upålidelig. En voksen Rhodesian Ridgeback er ikke særligt interesseret i fremmede; men de accepteres altid når familien har godkendt deres tilstedeværelse.

Pasning og pleje

Pelsen på en Rhodesian Ridgeback er kort, på nær den lange "ridge" på ryggen. Racen kræver derfor ikke ret meget pelspleje, og klarer sig fint med et bad, når skidtet sidder helt fast. Der fældes dog en del i perioder.

Oprindelsesland

Rhodesian Ridgeback har oprindelse i Sydafrika

Hundens størrelse

Rhodesian Ridgeback har en højde på 66 - 69 cm og en vægt på 32 - 36 kg

Farver

brun

Alternative navne

Løvehund, ridgeback

Type

Rhodesian Ridgeback er en jagthund og hører under FCI-gruppen for "Drivende jagthunde og schweisshunde" (Gruppe 6)

DKK Specialklub

Rhodesian Ridgeback Klubben

Aktivitet

(4/5)

Motion

(4/5)

Intelligens

(1/5)

Træning

(1/5)

Legesyg

(1/5)

Børnevenlig

(4/5)

Vagthund

(4/5)

Pelspleje

(1/5)

Territoriel

(3/5)

Gøende

(2/5)

Fremmede

(2/5)

Hunde

(2/5)