Hunderacen Ruhåret Hønsehund

Beskrivelse af Ruhåret Hønsehund

Ruhåret Hønsehund er den hønsehund, som har den korteste historie. Racen er nemlig først opstået i 1800-tallets Tyskland, hvor man med et intensivt avlsarbejde startede med at udvikle en hunderace, der havde mere skarphed overfor hårvildt. De tyske opdrættere bragte derfor både engelske og franske jagthunde ind i de daværende tyske hønsehunde og fik på den måde fremavlet Ruhåret Hønsehund.

Den alsidige Ruhåret Hønsehund kom til Danmark i 1909, da Hans Israelsen importerede hunden Königin Drage og præsenterede den for nordjyske jægere. Selvom man hurtigt så, at Ruhåret Hønsehund var en alsidig og arbejdsom jagthund, der ville egne sig godt til danske forhold, brugte Hans Israelsen alligevel mange år på at udbrede racen. 

Efter Anden Verdenskrig kom der for alvor gang i udbredelsen af Ruhåret Hønsehund i takt med den bedre økonomi og flere og flere jægere brugte mere tid på jagt. Det var også i denne periode, at de fleste andre kontinentale jagthunderacer blev almindeligt udbredt, da det krævede en vis omstilling blandt jægerne, der var mere vant til de engelske stående jagthunde.

I 1928 blev den første danske specialklub stiftet for ruhårede jagthunde med navnet Dansk Griffon Klub. Denne er senere ændret til Dansk Ruhår Klub. I dag er Ruhåret Hønsehund den mest udbredte jagthund, både på grund af dens alsidighed og intensitet som jagthund og sine udmærkede evner som familiehund.

Temperament

Ruhåret Hønsehund er en fuldblods jagthund, der besidder masser af energi og arbejdsglæde. Det er en god, all-round jagthund, der bruges til mange forskellige typer jagt. Den ruhårede er klassificeret som en stående jagthund, og racen har et ret stort behov for at blive brugt, trænet, stimuleret og aktiveret.

Ruhåret Hønsehund er en alsidig jagthund, der både er en dygtig apportør i vand og på land, til jagt på både fugle- og hårvildt og som har et udmærket søg. Det er dog skovjagt og jagt i varierede terræner med masser af fuglevildt, der er Ruhåret Hønsehunds spidskompetence. Den ruhårede har heller ikke en setter's eller pointer's fart, kraft og stil, når den bevæger sig ud over markerne; men den gør arbejdet alligevel.

Racens er både livlig, intelligent og nysgerrig og har et stort behov for motion og stimulering. Man bør altid bruge en Ruhåret Hønsehund til jagt eller som schweiss-hund, for at hunden får afløb for sine stærke spordrifter og trang til at arbejde. Racen er også meget legesyg og trives specielt godt med lidt større børn, hvor den gerne deltager i lege og aktiviteter. Den ruhårede kan dog godt være for voldsom for de mindste børn i familien.

Som familiehund er en Ruhåret Hønsehund udmærket, hvis hunden blot trives og får afløb for sin energi og sin trang til at arbejde og gå på jagt. Det er sjældent racen så gør det store væsen af sig indendøre; men den opholder sig gerne tæt sammen med sin familie.

Når man skal træne en Ruhåret Hønsehund vil man opleve et mere nervefast, selvstændigt og selvsikkert temperament, end hos mange af de engelske jagthunde. Mange jægere mener også at den ruhårede er vild og uregerlig, så den kræver en del evner af sin hundefører. Det kræver da også en yderst vedholdende træning med konsekvente regler og rigelige belønninger, for at forme og træne en Ruhåret til at blive lydig og modtage anvisninger. Til gengæld får man en yderst arbejdsom, utrættelig og målrettet makker til jagten.

Træningen bør være varierende og holdes i kortere sessioner, og korrekt adfærd bør altid belønnes godt med både godbidder og leg med føreren. Man bør også bruge energi på en grundig socialisering, da racen kan have tendens til at blive afvisende overfor fremmede mennesker og hunde. Hvis man vil gøre sig håb om at have en Ruhåret Hønsehund sammen med andre husdyr, er det også altafgørende at hunden introduceres tidligt til disse. Disse hunde har nemlig et så stærkt jagtinstinkt, at det nemt kan give problemer ved omgangen med andre husdyr. 

Sørger man ikke for at aktivere, motionere og træne den ruhårede, vil man ofte opleve at racen bliver problematisk med både aggressiv, voldsom, destruktiv og dominerende adfærd til følge. 

Pasning og pleje

Ruhåret Hønsehund har en mellemlang, ruhåret og kraftig overpels og kraftig underuld. Racen skal normalt trimmes et par gange om året, enten af en professionel hundetrimmer eller ved at lære det selv. Dens grove, kraftige pels er næsten vandtæt og beskytter hunden godt mod både vejrlig og tornede buske og tæt bevoksning. I dagligdagen kan hunden nøjes med en jævnlig gennembørstning, hvor man sikrer sig at der ikke er knuder og filter i pelsen. Ruhåret Hønsehund fælder ikke specielt meget.

Ruhåret Hønsehund er i øvrigt en af de få hunderacer, hvor halekupering fortsat er tilladt i Danmark. Det er dog en forudsætning at der er stamtavle på forældredyrene, og at kuperingen foretages inden hvalpene er 4 dage gamle og må kun foretages af en dyrlæge. Man fjerner ved kuperingen 55% af halens længde, så en Ruhåret Hønsehund fremstår ikke fuldstændig haleløs, selvom den er kuperet.

Oprindelsesland

Ruhåret Hønsehund har oprindelse i Tyskland

Hundens størrelse

Ruhåret Hønsehund har en højde på 57 - 68 cm og en vægt på 27 - 32 kg

Farver

Mørk til mellembrun, brunbroget eller lysbroget, sortbroget og med eller uden aftegninger.

Alternative navne

Ruhåret, Tysk Ruhår

Type

Ruhåret Hønsehund er en jagthund og hører under FCI-gruppen for "Stående jagthunde" (Gruppe 7)

DKK Specialklub

Dansk Ruhår Klub

Aktivitet

(5/5)

Motion

(5/5)

Intelligens

(2/5)

Træning

(2/5)

Legesyg

(2/5)

Børnevenlig

(3/5)

Vagthund

(4/5)

Pelspleje

(2/5)

Territoriel

(4/5)

Gøende

(2/5)

Fremmede

(2/5)

Hunde

(3/5)

Alle billeder af Ruhåret Hønsehund