Hunderacen Rumænsk Hyrdehund Carpatin

Beskrivelse af Rumænsk Hyrdehund Carpatin

Carpatin - også kaldet Rumænsk Hyrdehund - er en hunderace, der først blev anerkendt af FCI i 2003. På grundlag af arbejde som blev gjort i "National Club of Carpathian Shepherd Dog Breeders" (stiftet i Rumænien i 1998), havde man fundet ud af, at en del af de hyrdehunde, der fandtes i nogle nord-østlige regioner af Rumænien var i familie med den original Carpatin- en ulvelignende, vogtende hyrdehund, som havde været udbredt i området i mange tusinde år.

Man har nemlig igennem mange år, arbejdet aktivt blandt rumænske hundeavlere, for at nedfælde en standard for "den nationale, rumænske hyrdehund"; hvor den første version blev udgivet allerede i 1934.

Man formoder, at Carpatinen opstod - som de øvrige hyrdehunde fra regionen - for cirka 9,000 år siden i Mesopotamien, i forbindelse med at får og geder blev domesticeret i samme område. Her havde man brug for en stor og stærk hunderace, som kunne vogte hjordene mod indtrængene vilddyr, som for eksempel bjørne, losser og ulve.

Temperament

Temperamentet på Rumænske hyrdehunde, afspejles tydeligt af deres oprindelige arbejdsopgave som vogtende hyrdehund. Modige, selvstændige, reserverede og viljestærke, en høj smertetærskel og et stærkt vogtende instinkt, er ord der kan sættes på en ægte Rumænsk Hyrdehund Carpatin.

Carpatin beskrives nogle steder som "stolt, stærk, trofast; men på grund af dens indelukkede natur er den ofte udstyret med et temperament som en ulv. Dens øjne og holdning, når den er rasende, har lighed med et vilddyr. Men dette kan forklares med dens levevilkår, langt væk fra mennesker og samfund, og altid kæmpende mod den fjender - de vilde dyr."

Der er altså tale om en stor, stærk og reserveret hunderace; som er forholdsvis sjælden uden for Rumænien. Hundeejere, der påtænker at anskaffe en Carpatin, bør have stor indsigt i hundeadfærd og have mulighed for at give hunden frie rammer i dagligdagen. Den Rumænske hyrdehund er både meget vogtende og yderst selvstændig, og man bør derfor kun have racen løs bag forsvarlig indhegning, på steder hvor der ikke kommer uventede besøgende.

Pasning og pleje

Pelsen på en Rumænsk Hyrdehund Carpatin er halvlang; men kræver ikke ret meget pleje. Man skal dog forvente, hunden tager en masse skidt med sig ind via pelsen.

Vægten på Rumænsk Hyrdehund Carpatin er ikke angivet i racestandarden, men hundene skal give indtryk af at være massive, kraftige og stærke, uden at de virker tunge og klodsede.

Oprindelsesland

Rumænsk Hyrdehund Carpatin har oprindelse i Rumænien

Hundens størrelse

Rumænsk Hyrdehund Carpatin har en højde på 59 - 73 cm og en vægt på 32 - 45 kg

Farver

Pale fawn med ulve-grå i forskellige nuancer, oftest mørkere på den øvre del af kroppen. Hvide aftegninger skal helst ikke være dominerende.

Alternative navne

Rumænsk hyrdehund, carpatiner, Carpathian Shepherd Dog

Type

Rumænsk Hyrdehund Carpatin er en hyrdehund og hører under FCI-gruppen for "Hyrde og Kvæghunde" (Gruppe 1)

DKK Specialklub

Klubben For Hyrde-, Kvæg- Og Gårdhunde

Aktivitet

(3/5)

Motion

(3/5)

Intelligens

(1/5)

Træning

(1/5)

Legesyg

(1/5)

Børnevenlig

(1/5)

Vagthund

(5/5)

Pelspleje

(1/5)

Territoriel

(5/5)

Gøende

(2/5)

Fremmede

(1/5)

Hunde

(1/5)

Alle billeder af Rumænsk Hyrdehund Carpatin