Hunderacen Saarloos wolfhond

Beskrivelse af Saarloos wolfhond

Sarloos Wolfhond er en temmelig kompliceret hunderace, som har rigtige ulve ganske få generationer tilbage i avlen. Målet for racen, var at skabe en hund, som har ulvens sanser, årvågenhed og hurtige reaktionsevne; kombineret med Schæferhundens samarbejdsvillighed og glæde ved at lære. Desværre lykkedes dette ikke i nogen nævneværdig grad.

Man startede med at opdrætte Saarloos Wolfhond i 1932 i Tjekkoslovakiet, da Leendert Saarloos, der holdt meget af Schæferhunde, ville forsøge at avle denne race tilbage til nogle mere naturlige egenskaber og derfor krydsede en ægte Schæferhund med en sibirisk hunulv af den europæiske type (Canis lupus occidentalis). Ved derefter at avle tilbage til faderen, fik han en generation af hunde, som havde kvart ulveblod i sig. Da man derefter udvalgte videre avlsdyr udfra deres brugsegenskaber, fik han fremavlet en hunderace, der i første omgang fungerede som servicehund og brugshunde. Desværre måtte han efterfølgende konstatere, at Schæferhundens positive egenskaber igen forsvandt fra racen, og hundene hurtigt blev uegnede til at arbejde.

I 1975 anerkendte man Saaarloos Wolfhond, ikke længere som en brugshund; men som en hunderace, der var avlet tæt tilbage til naturen. Siden dengang har ”Nerderlandse Vereniging van Saarlooswolfhonden" varetaget racens standard og interesserer. Derfor står Saarloos Wolfhond's oprindelsesland i dag opført som Holland, selvom man med rette kan sige racen er opstået i Tjekkoslovakiet. 

Sarloos Wolfhond blev anerkendt af FCI i 1981.

Temperament

På grund af de fremherskende ulvegener, skal Sarloos Wolfhond socialieres tidligt og intensivt for at lære at acceptere og fungere blandt mennesker, og i miljøet omkring hunden. Racen er naturligt sky, meget mistænksom og minder for almindelige mennesker slet ikke om en hund i sin adfærd. 

Sarloos Wolfhond er stadig så meget ulv, at den slet ikke trives som ren familiehund. Racen skal bruges til arbejde under hensyntagen til dens specielle gener, og have mulighed for at leve under frie rammer - og bør altid kun håndteres af personer med tydelige lederegenskaber, og stor erfaring og interesse for hunde og ulve. Endvidere bør Sarloos Wolfhond aldrig spærres inde i boligen i længere tid af gangen, da racen slet ikke trives på denne måde.

Hunden vil altid - og overalt - selv vurdere omstændighederne, og altid selv bevare kontrollen over situation. Den gør intet for at behage sin ejer. Racen har også et stort jagtinstinkt og er udpræget opportunistisk. Så man skal regne med at en Sarloos Wolfhond f.eks. vil stjæle alt det mad, som den har adgang til og på enhver anden (intelligent) måde tilegne sig tilgængelige ressourcer. 

Hvis man ikke giver denne race de helt rigtige betingelser, vil den blive endog meget vanskelig at leve med. Af samme grund aflives et meget stort antal ulvehybrider inden de bliver gamle, fordi deres ejere enten ikke har grebet dyret rigtigt an, har haft helt forkerte forventninger til en hund af denne type eller fordi de ikke har alt den tid og energi, som det kræver at håndtere sådanne hunde.

Man skal slet ikke gøre sig forsøg som ejer af en Saarloos Wolfhond, hvis ikke man har en lang erfaring med hunde og besidder en stor viden om ulves specielle naturlige adfærd. Det er umådeligt vigtigt, man har stor respekt og forståelse for racens karakter, kvaliteter og - frem for alt - dens begrænsninger.

Pasning og pleje

Pelsen på Sarloos Wolfhond'en er kort, og meget nem at passe; men der forekommer en del fældning i perioder, når underulden skiftes. Man skal til gengæld sikre sig, at man har masser af viden om både hundes og ulves naturlige adfærd, og være klar til at leve på en måde, der tilgodeser racens specielle sind.

Oprindelsesland

Saarloos wolfhond har oprindelse i Tjekkoslovakiet

Hundens størrelse

Saarloos wolfhond har en højde på 70 - 75 cm og en vægt på 36 - 41 kg

Farver

ulvefarvet i lys cremet, brunlig eller grålige nuancer

Alternative navne

Saarlos Ulvehund

Type

Saarloos wolfhond er en vagthund og hører under FCI-gruppen for "Hyrde og Kvæghunde" (Gruppe 1)

DKK Specialklub

Klubben For Hyrde-, Kvæg- Og Gårdhunde

Aktivitet

(5/5)

Motion

(4/5)

Intelligens

(2/5)

Træning

(2/5)

Legesyg

(2/5)

Børnevenlig

(1/5)

Vagthund

(5/5)

Pelspleje

(2/5)

Territoriel

(5/5)

Gøende

(1/5)

Fremmede

(1/5)

Hunde

(1/5)

Leder du efter små hunderacer?

Disse 4 andre hunderacer under vagthunde er mindre end Saarloos wolfhond :

Alle billeder af Saarloos wolfhond