Hunderacen Saluki

Beskrivelse af Saluki

Saluki er en gammel hunderace, som har været brugt som jagthund af beduinerne i Mellemøsten i mange hundrede år. Salukien er en mynde - en type af jagthunde, som jager ved hjælp af både syn og hørelse.

Salukien kan variere meget i udseende og type, på grund af dens oprindelige avlshistorie, hvor forskellige beduinstammer avlede deres egne typer af hunde. Denne variation i typer har man ønsket at bibeholde, og der gives derfor stadig mulighed for store forskelle i hunderacens udstillingsstandard. Det bør man være opmærksom på, inden man vælger en opdrætter af Saluki.

Temperament

Saluki er en mynde, som har et stærkt jagtinstinkt. Hundene vil normalt jage alt der bevæger sig, og er - med få undtagelser - umulige at have gåene løse uden en forsvarlig indhegning.

Racen er meget uafhængig og selvstændig, og adlyder ofte kun hvis de selv kan se en mening med det. Salukier er også venlige, intelligente og kontaktsøgende overfor deres ejer - så hundene kan lære lydighed og tricks, hvis man griber det an på en positiv måde for hunden.

Sammen med andre hunde og børn, er der sjældent problemer med en Saluki. Men alle andre husdyr vil ofte medføre store problemer, i forhold til Salukiens jagtinstinkt. I nogle lande er mynder forbudte at have løse pga. hundenes jagtinstinkt.

Racen er temmeligt skeptisk overfor fremmede, og bør socialiseres grundigt fra hvalp.

Pasning og pelspleje

Saluki findes i en glathåret og en langhåret variant. De to typer varierer naturligvis i pelspleje.

Den glathårede Saluki har næsten intet behov for pleje. Den langhårede bør børstes jævnligt, specielt med fokus på halen, ørerne og fanerne bag på benene. I disse områder er pelsen nemlig længst på en Saluki.

Man bør endvidere have masser af tid til hunden, og give den god mulighed for at motionere og blive aktiveret. En Saluki er aktiv, og skal helst ud at løbe igennem så ofte som muligt. Dette kan være vanskeligt i mange områder, pga. racens stærke jagtinstinkt.

Man kan med fordel gå til lure cursing eller hundevæddeløb med sin Saluki.

Oprindelsesland

Saluki har oprindelse i Mellemøsten

Hundens størrelse

Saluki har en højde på 58 - 71 cm

Farver

Hvide og cremefarvede nuancer, sandfarvet, sort+brun+hvid samt andre varianter.

Alternative navne

Persisk Mynde

Type

Saluki er en mynde og hører under FCI-gruppen for "Mynder" (Gruppe 10)

Aktivitet

(5/5)

Motion

(3/5)

Intelligens

(2/5)

Træning

(2/5)

Legesyg

(2/5)

Børnevenlig

(3/5)

Vagthund

(1/5)

Pelspleje

(2/5)

Territoriel

(1/5)

Gøende

(2/5)

Fremmede

(3/5)

Hunde

(3/5)