Hunderacen Schapendoes

Beskrivelse af Schapendoes

Schapendoes er en hyrdehund fra Holland, som har været kendt og værdsat hos områdets fårehyrder i mange hundrede år. I takt med det blev mindre udbredt med store fåreflokke, var denne race dog også tæt ved at uddø; men takket være P.M.C. Toepoel blev der efter 1945, iværksat en rekontruktion af denne gamle hunderace. Han stiftede "Raceklubben for Schapendoes" i 1947, efter man i nogle år havde arbejdet med at indsætte de resterende hunde i avlen.

Man opstillede under genopbygningen naturligvis også en racestandard som en Schapendoes skulle leve op til, og i 1954 blev den endelige udgave endeligt fastlagt og anerkendt af FCI. P.M.C. Toepoel gik meget op i hundenes arbejdsevner, og i mindre grad i hundenes udseende, så man selv i dag har en meget arbejdsom hunderace, der i høj grad har undgået skæbnen som ren udstillingshund. Racen er i øvrigt beslægtet med både Bearded Collie, Puli, Owczarek Nizinni, Old English Sheepdog, Briard og Bergamasco.

Schapendoes var forholdsvis lang tid om at blive kendt udenfor Holland, og først i 1987 blev den første Schapendoes registreret i Danmark. I dag er racen stadig meget populær i dens hjemland, hvor der er registreret mange tusinde hunde; mens udbredelsen udenfor Holland også er i stigning - men Schapendoes er dog stadig en relativt sjælden hunderace.

Temperament

En Schapendoes er en adræt og hurtig hyrdehund, som har mange af sine oprindelige hyrdeinstinkter i fuld behold. Hundene holder gerne sammen på deres flok, og har ikke meget tendens til at strejfe. De fleste Schapendoes er energiske, venlige hunde, der trives godt med forskellige typer hundesport eller beskæftigelse med deres oprindelige arbejde som hyrdehund.

Schaendoes er også for det meste glade, og de nyder at deltage i leg, arbejde og aktiviteter. Racen er forholdsvis nem at træne og reagerer rigtigt godt på ros og belønning for veludførte opgaver. Sammen med børn er racen venlig og tålmodig, og den vil meget gerne deltage i leg og andre aktiviteter. Schapendoes er også forholdsvis nysgerrige, og følger gerne med i alt hvad der sker i hjemmet - det er ikke en hunderace, der blot ligger og daser, hvis der sker noget derhjemme. Hvis familien ikke har gang i en masse aktiviteter, er racen dog både rolig og afslappet indendørs.

Man kan bruge en Schapendoes til mange typer hundesport, og mange eksemplarer deltager i lydighedstræning eller agility, hvor racens evner til at samarbejde rigtig kommer til sin ret. Racen er både hurtig og meget adræt, og man bør være aktiv i en eller anden udstrækning med sin hund, hvis man påtænker at anskaffe en Schapendoes. Racen har stadig et vist behov for at arbejde for at trives bedst.

Denne hunderace trives også godt med andre husdyr og øvrige hunde i husstanden. En Schapendoes har også sjældent problemer med at omgåes andre hunde; men man bør naturligvis altid sørge for at racen bliver socialiseret og tilvænnet til både andre husdyr og mange typer hunde, helt fra den er hvalp, hvis man vil sikre sig succes på dette område. Racen hviler dog meget i sig selv, og har sjældent behov for at være dominerende i sin adfærd.

En Schapendoes er også en udmærket vagthund, der altid advarer når der kommer besøg. Når den besøgende er godkendt og lukket indenfor, bliver racen dog hurtigt meget venlig.

Pasning og pleje

En Schapendoes får først sin fulde pels, når den er omkring to år gammel. Pelsen er blød, let bølget og lang, specielt omkring bagparten; men kræver dog blot en jævnlig gennembørstning for at fjerne knuder og filter. Man bør dyrke en eller anden form for hundesport og generelt være aktiv med en Schapendoes, for at den fungerer bedst som familiehund. 

Oprindelsesland

Schapendoes har oprindelse i Holland

Hundens størrelse

Schapendoes har en højde på 40 - 50 cm og en vægt på 15 - 20 kg

Farver

Alle pelsfarver er tilladte, men er oftest i sort/grå nuancer.

Alternative navne

Siephond, Olde Grise, Gammel Hollandsk Hyrdehund

Type

Schapendoes er en hyrdehund og hører under FCI-gruppen for "Hyrde og Kvæghunde" (Gruppe 1)

DKK Specialklub

Dansk Schapendoes Klub

Aktivitet

(4/5)

Motion

(3/5)

Intelligens

(2/5)

Træning

(2/5)

Legesyg

(2/5)

Børnevenlig

(4/5)

Vagthund

(3/5)

Pelspleje

(2/5)

Territoriel

(2/5)

Gøende

(3/5)

Fremmede

(2/5)

Hunde

(4/5)

Leder du efter små hunderacer?

Disse 3 andre hunderacer under hyrdehunde er mindre end Schapendoes :

Alle billeder af Schapendoes