Hunderacen Schipperke

Beskrivelse af Schipperke

Schipperke er en gammel hunderace med oprindelse i Belgien, hvor denne type hunde har været kendt i flere hundrede år. Man mener at Scipperke kan spores mindst 300 år tilbage, og har sandsynligvis eksisteret endnu længere i en eller anden udstrækning. Med meget stor sandsynlighed, er racens ophav det samme som den sorte belgiske hyrdehund, Groenendael.

Man diskuterer stadig om racen er en spidshund eller en hyrdehund af oprindelse; men i racens hjemland, og i kennel klubber under FCI, er Schipperke anerkendt som en hyrdehund. Schipperke har også været meget brugt på områdets flodpramme, hvor hundene har fungeret som vagthunde og skadedyrsbekæmpere.

Den nyere historie for Schipperke kan spores tilbage til 1800-tallet, da racen blev mere udbredt hos det bedre borgerskab, der udstyrede hundene med prangende halsbånd og andre tiltag, der kunne vise ejerens status. I denne periode var det også meget brugt at kupere hundenes haler.

Schipperke blev udstillet første gang i 1882 og blev derefter til en rigtig modehund takket være dronning Marie-Henriette af Belgien. Racen blev indført til Storbritannien og USA i 1887. Man oprettede i 1888 den kongelige Scipperke klub i Belgien - landets ældste raceklub - og begyndte herefter et mere målrettet opdræt med stamtavler, udstillinger, racestandard og planlagt avl. 

I dag er Scipperke en populær og aktiv familiehund, som har sin udbredelse over det meste af verden.

Temperament

En Schipperke er meget aktiv, adræt og ganske utrættelig. Hunden er også meget opmærksom, og altid optaget af, hvad der foregår omkring den, så den udgør en fortrinlig vagthund på trods af sin lille størrelse. Den vil møjsommeligt vogte hele sit territorie, og altid give besked når der sker noget usædvanligt eller der kommer gæster. Racen er sjældent aggressiv, og dens evner som vagthund er primært baseret på evnen til at alarmere.

En Schipperke er en forholdsvis aktiv lille hunderace, og besidder et stort ego, så hundene er sjældent bange eller nervøse, og går altid til verden med oprejst pande. Racen knytter sig stærkt til sin familie, og er ubestikkeligt trofast overfor denne; mens fremmede mennesker ikke står tilsvarende højt på listen. Af denne grund er det også vigtigt, at sørge for hvalpen bliver grundigt socialiseret og godt tilvænnet omgangen med fremmede mennesker.

Denne hunderace er en god familiehund, hvis man tilbyder hunden passende aktivitet og stimulering. En Schipperke er mere aktiv end mange af de mest udbredte selskabshunde, så det er vigtigt man bruger tid på at motionere og aktivere hunden. Schipperke har også en høj intelligens, som gør indlæring af tricks, lydighed og øvelser til en fornøjelse, hvis man blot griber hunden an med positive metoder. Dette er nemlig ikke en hunderace som bør opdrages med nogen former for hårde metoder, råb eller afstraffelse. En Schipperke er nemlig også meget selvstændig og ser helst den behandles med respekt.

Racen egner sig godt til agility, og kan også sagtens lære almindelig lydighed. Man siger også, at Schipperke har et specielt forhold til heste, som racen gerne opsøger og opholder sig hos.

Pasning og pleje

Schipperke har en tæt dobbeltpels, med en kraftig underuld som i perioder kan fælde en del. Man skal påregne en ugentlig gennembørstning, og altid sikre sig at hunden ikke har knuder og filter i pelsen. 

Oprindelsesland

Schipperke har oprindelse i Belgien

Hundens størrelse

Schipperke har en højde på 21 - 33 cm og en vægt på 3 - 9 kg

Farver

Sort

Alternative navne

Spitske, Ketje, Skipper, "Den lille sorte djævel"

Type

Schipperke er en hyrdehund og hører under FCI-gruppen for "Hyrde og Kvæghunde" (Gruppe 1)

DKK Specialklub

Klubben For Hyrde-, Kvæg- Og Gårdhunde

Aktivitet

(4/5)

Motion

(3/5)

Intelligens

(2/5)

Træning

(2/5)

Legesyg

(2/5)

Børnevenlig

(4/5)

Vagthund

(4/5)

Pelspleje

(2/5)

Territoriel

(5/5)

Gøende

(4/5)

Fremmede

(2/5)

Hunde

(3/5)

Alle billeder af Schipperke