Hunderacen Shetland Sheepdog

Beskrivelse af Shetland Sheepdog

Shetland Sheepdog - eller Sheltie, som racen også kaldes - har sin oprindelse på Shetlandsøerne nordøst for Skotland. Gennem mange hundrede år, har man på disse øer anvendt collielignende hyrdehunde til at hyrde de store flokke af shetlandsfår og til at holde disse får væk fra de opdyrkede områder.

Den helt præcise historie for denne hunderace, er dog ikke fuldstændigt fastlagt; men man mener at både skotske collier og flere andre racer, der blev hjembragt af fiskerne i området, har lagt grunden for den oprindelige Sheltie.

"The Shetland Collie Club" blev stiftet i 1908 i byen Lerwick på hovedøen Mainland, som er Shetlandsøernes metropol. Denne klub fastsatte derefter den første racestandard og begyndte stambogsføring af de tilmeldte hunde. Senere i 1909 stiftedes en klub i Scotland og i de følgende år blev der udstillet et stigende antal Shetland Sheepdogs. I 1913 blev den første Shetland Sheepdog indført i den Engelske Kennel Club. Indtil denne periode havde Sheltien næsten været ukendt udenfor Shetlandsøerne.

Efter anden verdenskrig blev racen hastigt udbredt til det meste af verden, og det første opdræt i Danmark startede så tidligt som i 1948.

Temperament

En Shetland Sheepdog er altid opmærksom, meget intelligent og stærk og aktiv. Racen er meget hengiven og nem at træne og arbejder gerne for sin ejer. Man kan meget nemt lære denne race forskellige hundetricks, som hunden med stolthed viser frem, ligesom Sheltier er gode til agility, lydighed og spor. Sammen med børn er en Shetland Sheepdog tålmodig og legesyg, men den finder sig ikke i drillerier og dårlig behandling. Man skal dog være opmærksom på at Sheltier er hyrdehunde, og derfor ofte vil forsøge at hyrde familien og dennes børn. Oplever man at hunden napper efter familien mens den vokser op, er det meget vigtigt at få afbrudt denne adfærd, da hyrdeegenskaberne ellers godt kan blive problematiske.

Sheltiens intelligens gør den meget velegnet til at lære tricks og kunstner, og til at dyrke hundesport på mere end hobbyniveau. Ved at gribe træningen an med positive og anerkendende metoder, kan man komme meget langt med denne hunderace, og ofte vil man kunne indlære meget svære og krævende øvelser overraskende hurtigt.

Racen er kendt for at gø rigtigt meget, og er derfor et meget dårligt valg i en etageejendom eller tæt på andre naboer. Det er også hensigtsmæssigt at man har denne tendens i tankerne mens hunden vokser op, så man aktivt får dæmpet Sheltiens trang til at gø, hvor det er muligt. Helt støjfri bliver denne hunderace dog aldrig. Dens altid opmærksomme og vagtsomme egenskaber gør også denne relativt lille hunderace til en fortrinlig vagthund.

En Sheltie er reserveret over for fremmede, men aldrig nervøs eller aggressiv. Man bør alligevel altid bruge en del energi på at få hunden grundigt socialiseret og tilvænnet forskellige mennesker mens den er hvalp.

Pasning og pleje

Sheltien har en tyk dobbelt pels, hvor dækpelsen er langhåret og vandskyende, mens underulden er blød og kort. Manken og brystpelsen er meget tyk, og forbenene har lange faner. Oven for haserne er bagbenene også rigeligt beklædt med pels, mens ansigtet er glathåret.

På grund af denne lange og tykke pels, skal man regne med at bruge lidt tid hver uge på at børste hunden og fjerne filter i pelsen; men Sheltien har ikke noget generelt stort behov for pelspleje. Man må dog aldrig trimme eller klippe en Sheltie, da man så risikerer at pelsen ikke vokser "rigtigt" ud igen. Racen fælder en del, ikke mindst når pelsen skiftes.

Video om Shetland Sheepdog

Oprindelsesland

Shetland Sheepdog har oprindelse i Storbrittanien

Hundens størrelse

Shetland Sheepdog har en højde på 36 - 37 cm og en vægt på 7 - 10 kg

Alternative navne

Sheltie

Type

Shetland Sheepdog er en hyrdehund og hører under FCI-gruppen for "Hyrde og Kvæghunde" (Gruppe 1)

DKK Specialklub

Dansk Shetland Sheepdog Klub

Aktivitet

(4/5)

Motion

(3/5)

Intelligens

(3/5)

Træning

(3/5)

Legesyg

(3/5)

Børnevenlig

(4/5)

Vagthund

(4/5)

Pelspleje

(3/5)

Territoriel

(4/5)

Gøende

(5/5)

Fremmede

(2/5)

Hunde

(4/5)