Hunderacen Skotsk Terrier

Beskrivelse af Skotsk Terrier

Den skotske terrier (også kendt under navnet Aberdeen Terrier), og populært kaldet for Skotte, er en hunderace der oprindeligt var en af højlandets terriere, som traditionelt blev grupperet under navnet Skye Terrier. 

Det er en lille terrier med en karakteristisk form, der har haft mange roller i populærkulturen. Skotsk Terrier har blandt andet været ejet af en lang række berømtheder, som f.eks. den 32. præsident i USA, Franklin Roosevelt, hvis Skotsk Terrier (kaldet "Fala") er med på en statue i Washington og den 43. præsident George W. Bush. I Danmark kender vi alle racen fra supermarkedet Netto's logo, der netop er af en Skotte.

Skotsk Terrier er en af de fem hunderacer af terrier-typen, der opstod i Skotland, hvor de andre fire er den moderne Skye Terrier, Cairn Terrier, Dandie Dinmont Terrier og West Highland White Terrier

Skotsk Terrier er også en af de mere succesfulde hunderacer på det meget anerkendte Westminster Kennel Club Dog Show med en Best in Show i 2010 til Skotsk Terrieren "Roundtown Mercedes Of Maryscot" - i daglig tale også kaldet Sadie.

Hos den moderne Skotsk Terrier siges alle individer at gå tilbage til én enkelt tæve, der gik under navnet Splinter II.

Temperament

Skotten er en selvstændig og robust race med en ruhåret dækpels og en blød tæt underuld. Skotten er beskrevet som en territorial, ilter hund, der udgør en god vagthund og som er meget loyale over for deres familie. Det er også en intelligent og stædig hunderace, som godt kan være en stor mundfuld for en uerfaren hundeejer. Det er vigtigt, at være konsekvent i de regler og krav, der stilles til hunden og aldrig være hårdhåndet i opdragelse og træning.

En Skotsk Terrier, der bliver behandlet dårligt af sin ejer, vil ofte være svær at have med at gøre; men er man en retfærdig, konsekvent og venlig leder, er racen utroligt loyal overfor sine ejere og trives godt som en aktiv familiehund.

Der er dog ikke tale om en skødehund, som blot vil ligge i sofaen og stille sig tilfreds med et par korte daglige ture. En Skotsk Terrier er en ægte terrier, og er derfor både selvstændig, nysgerrig og arbejdsom. Hundene vil gerne følge med i hvad der foregår, og de elsker at bruge deres næse og grave i haven. Det er også en hunderace, som altid selv bestemmer om den vil ligge i sofaen og blive kælet eller ved døren for at holde vagt. Man behøver ikke at motionere meget med en skotte, men hundene har et vist behov for at kunne snuse og undersøge verden.

Når man skal træne en Skotsk Terrier er det vigtigt at motivere hunden, og gøre træningen varieret og interessant. Klikkertræning fungere ofte rigtigt godt med denne intelligente hunderace, hvis man formår at holde træningssessionerne korte og spændende. En Skotsk Terrier egner sig ikke til mange gentagelser af de samme øvelser, da den ofte hurtigt vil miste interessen.

Sammen med børn er Skotsk Terrieren legesyg og interesseret; men man bør altid sikre sig, at hunden ikke drilles eller udsættes for hårdhændet og uretfærdig behandling. Man bør også sikre sig, at hunden altid har et område som den kan fortrække til, når den trænger til en pause - og hvor den altid får lov til at være i fred. 

Hvis man vil gøre sig forhåbninger om at have andre og mindre husdyr i husstanden, er det altafgørende at hvalpen vokser op med disse. Skotsk Terriere har et stort jagtinstinkt og nogen individer vil dog alligevel aldrig lære at stå for fristelsen til at jage katten, kaninen eller undulaten.

Pasning og pleje

Skotsk Terrier skal trimmes 3 til fire gange om året. Man må aldrig klippe hunden, da man derved ødelægger den karakteristiske pelsstruktur. Man skal også regne med en børstning og frisering et par gange om ugen.

Overholder man de ugentlige gennembørstninger og sørger for hunden bliver trimmet cirka hver tredje måned, får man en både pæn og velsoigneret hund, der ikke fælder det store.

Oprindelsesland

Skotsk Terrier har oprindelse i Skotland

Hundens størrelse

Skotsk Terrier har en højde på 25 - 28 cm og en vægt på 8.6 - 10.4 kg

Farver

Hvedefarvet, sort eller brindle.

Alternative navne

Aberdeen Terrier, Scottie, Skotte

Type

Skotsk Terrier er en terrier og hører under FCI-gruppen for "Terriere" (Gruppe 3)

DKK Specialklub

Dansk Terrier Klub

Aktivitet

(3/5)

Motion

(3/5)

Intelligens

(2/5)

Træning

(2/5)

Legesyg

(2/5)

Børnevenlig

(3/5)

Vagthund

(4/5)

Pelspleje

(2/5)

Territoriel

(5/5)

Gøende

(2/5)

Fremmede

(3/5)

Hunde

(2/5)