Hunderacen Sydrussisk Ovtcharka

Beskrivelse af Sydrussisk Ovtcharka

Sydrussisk Ovtcharka er en typisk vogterhund. Oprindelsen til racen er omdiskuteret, men den kendte, nulevende Sydrussiske Ovtcharka opstod i slutningen af 1700-tallet. Racen blev officielt anerkendt i Sovjet Unionen i 1952.

Askania Nova var i 1800-tallet den største og mest kendte fåre-farm i Rusland. I lang tid var opdrættet af Sydrussisk Ovtcharka i hænderne på familien Falz-Fei, der ejede Askania Nova og i 1850 var Sydrussisk Ovtcharka allerede almindelig og udbredt hos dem. Optegnelser viser der på det tidspunkt var omkring 2000 Ovtcharka'ere, der permanent arbejdede med 4 eller 5 hunde for hvert ét tusinde får.

I 1870'erne var SRO mest udbredt, men derefter faldt udbredelsen pga. overgang til mere ordinært landbrug og mindre fåreavl. Samtidigt skete der en meget hurtig nedgang i antallet af ulve, så behovet for vogtende hyrdehunde faldt tilsvarende. Da den russiske revolution fandt sted, blev Askania Nova næsten totalt ødelagt og et meget stort antal Sydrussiske Ovtcharkaer blev dræbt og stjålet, og mange blev senere skudt, fordi de ikke accepterede deres nye ejere.

Det er takket være den berømte biolog Professor A. Brauner, at Sydrussisk Ovtcharka eksisterer i dag. Da han kom til Askania Nova i 1923 fandt han et par unge Ovcharka'er, som han med hjælp fra kenneler, hyrder og andre entusiaster samlede sammen. I 1928 blev et statsligt avlscenter i Krim etableret, og antallet af hunde steg igen, og racen ​​fandt vej til andre byer i Rusland. I 1930 var der nogle officielle russere med Ovtcharkaer, der deltog i en tysk hundeudstilling og racen blev for første gang set i vesten. Desværre kom også anden verdenskrig i vejen for udbredelsen af racen, da krigen var skyld i at racen igen blev decimeret til nogle få individer. Af denne årsag fandt man efter krigen igen nogle enkelte racetypiske hunde, der ikke havde deres oprindelse fastlagt, men som blev indkrydset med de racerene Sydrussiske Ovtcharka'er der havde overlevet krigen, for igen at sprede genmassen i racen - og man indførte senere også eksemplarer af racen Komondor for at øge genspredningen.

Den russiske Professor A. Brauner sagde dengang - baseret på eksemplarer af kranier af Sydrussisk Ovtcharka og ulve - at "Sydrussisk Ovtcharka er meget tæt på ulven".

Temperament

Sydrussisk Ovtcharka er en massiv, slank, stor og robust hund med en godt udviklet muskulatur og ret kraftig pels. 

En Sydrussisk Ovtcharka er kun en hunderace for erfarne, ansvarsbevidste hundeejere. Racen kræver blandt andet en tydelig leder, en del motion, stimulering og en del pelspleje.

Sydrussisk Ovtcharka er især værdsat for sin uselviske hengivenhed til sin ejer og sit store mod. Racen er meget klog, og så viet til dens opgave, at den uden barmhjertighed angriber alle, der vover at komme tæt på flokken som den er sat til at beskytte. Ofte har Sydrussisk Ovtcharka'ere skulle forhindre ulve-angreb på fåreflokkene helt alene.

Alle Ovtcharkaer er af natur vagtsomme, og oftest er hundene også dominante og territorielle. De fleste Ovtcharkaer tolererer heller ikke fremmede hunde efter de kønsmodnes, ligesom det kræver omfattende socialisering med mennesker, miljø og andre dyr at få en velfungerende Sydrussisk Ovtcharka.

Pasning og pleje

Den karakteristiske og ru, uld-lignende pels er 15-20 cm lang og består af dækhår og underpels, hvor dækhårene danner fletninger. Med dette udseende, har Sydrussisk Ovtcharka netop været mest velegnet til at holde sig skjult i en stor fåreflok.  Racen kræver daglig pelspleje, men pelsen er selvrensende og man kan nøjes med en let gennembørstning.

Oprindelsesland

Sydrussisk Ovtcharka har oprindelse i Rusland

Hundens størrelse

Sydrussisk Ovtcharka har en højde på 60 - 68 cm og en vægt på 48 - 56 kg

Farver

Hvid, hvid med grå eller svagt gult skær, og forskellige nuancer af grå, lys gul, hvid med grå eller gule pletter. I alle farver ønskes sort næse, sorte læber og sorte øjenlåg.

Alternative navne

South Russian Sheepdog, Ukrainsk Ovtcharka, Youzhak, SRO

Type

Sydrussisk Ovtcharka er en hyrdehund og hører under FCI-gruppen for "Hyrde og Kvæghunde" (Gruppe 1)

Aktivitet

(3/5)

Motion

(3/5)

Intelligens

(3/5)

Træning

(3/5)

Legesyg

(3/5)

Børnevenlig

(1/5)

Vagthund

(5/5)

Pelspleje

(3/5)

Territoriel

(5/5)

Gøende

(3/5)

Fremmede

(1/5)

Hunde

(1/5)

Alle billeder af Sydrussisk Ovtcharka