Hunderacen Tjekkoslovakisk ulvehund

Beskrivelse af Tjekkoslovakisk Ulvehund

I 1955 fandt et biologisk eksperiment sted i det daværende Tjekkoslovakiet - nemlig parringen af en tysk Shæferhund med en karpatisk ulv ("Canis lupus lupus"). Forsøget fastslog, at afkommet efter et overvældende flertal af disse parringer kunne opdrættes videre.

I 1965, efter afslutningen af forsøget, blev en plan for opdræt af den nye race udarbejdet og videreført af Karel Hartl, som dermed fik en stor indflydelse på racens udvikling.

I 1999 fik Tjekkoslovakisk Ulvehund en FCI standard, mens racen blev officielt anerkendt i dens hjemland i 1982.

Temperament

En Tjekkoslovakisk Ulvehund er livlig, meget aktiv, vedholdende og med hurtige reaktioner, frygtløs og modig. Ofte mistroisk overfor fremmede og ukendte situationer, hvorfor grundig og målrettet socialisering af hundene er enormt vigtig.

Racen viser en enorm loyalitet over for sin herre, hvis den behandles korrekt. Tjekkoslovakisk Ulvehund er forholdsvis nem at gøre lydig, og meget alsidig i sine anvendelser; men det er afgørende at ejeren besidder tålmodighed, og har meget stor erfaring og indsigt i både ulvens og hundens naturlige adfærd.

Hundene kan være legesyge, temperamentsfulde og forholdsvist intelligente, og kan derfor være et stort aktiv i hænderne på en meget erfaren og dedikeret hundeejer. Træningen sker dog ikke tilfældigt og spontant, for opførslen i en Tjekkoslovakisk Ulvehund er strengt målrettet - det er derfor helt afgørende nødvendigt, at være både motiverende og anerkendende ved træning af hunden. Den hyppigste årsag til fiasko er som regel, at racen keder sig ved lange gentagelser af den samme øvelse, hvilket resulterer i tab af motivation. Nogle få gentagelser, og den rette belønning er vejen frem med en Tjekkoslovakisk Ulvehund. Tjekkoslovakisk Ulvehund er dog også meget sensitiv, samt yderst opmærksom på sine omgivelser - og dermed ikke speciel nem at træne.

Tjekkoslovakisk Ulvehund har også meget stærke sanser og er rigtig gode til at følge spor. De er også meget selvstændige - og kan samarbejde i en flok med en helt speciel målrettethed.

Nogle gange opstår der problemer i løbet af deres træning, hvis gøen (også kaldet 'halsen') er påkrævet, som f.eks. ved ronderinger i lydighedstræning. Tjekkoslovakiske Ulvehunde benytter en langt bredere vifte af midler til at udtrykke sig selv og gøen er ofte unaturligt for dem. Hundene forsøger at kommunikere med deres herre på andre måder - hovedsagelig via kropssprog; men hundene bruger også stille lyde som knurren, grynt og klynk. Derfor er det også vigtigt, at ejeren er meget bevidst og er yderst erfaren i både hundesprog og -adfærd hos ulve.

Ofte beskrives den Tjekkoslovakiske ulvehund som "en hund"; men "en anderledes" slags. Ofte akkompagneret af beskrivelser af racens selvstændighed, dens måde at overveje situationerne på, og dens meget mistroiske tilgang til nye ting. Fuldstændigt i tråd med dens ophav i vilde ulve, som udviser nøjagtigt samme adfærd, for at de kan overleve i naturen.

Tjekkoslovakisk Ulvehund er slet ikke en hunderace for nybegyndere. Det høje aktivitetsniveau, og det nære slægtskab med ulve, gør kun en Tjekkoslovakisk Ulvehund til en hunderace for erfarne og dygtige hundeejere, der ønsker at bruge hunden aktivt til træning, arbejde og sport - under stor hensyntagen og med interesse for hundens specielle gener.

Generelt tager hundetræningen af en stabil og pålidelig Tjekkoslovakisk Ulvehund længere tid end træning af mere traditionelle, specialiserede racer. Italienerne har dog bl.a. med succes anvendt den tjekkoslovakiske ulvehund som Search And Rescue (SAR/Redningshund) hund, ligesom en del tjekkoslovakiske ulvehunde klarer sig udmærket til konkurrencer i spor, agility og lydighed mm. Der er dog ofte meget stor forskel på individerne indenfor racen - selv indenfor samme kuld -og derfor bør man ikke satse på Tjekkoslovakisk Ulvehund, hvis man vil nå til tops i hundesport.

Tjekkoslovakisk Ulvehund er langt mere sensitiv og altid yderst opmærksom på sine omgivelser. Det gør hundene sværere at træne, ikke mindst for mindre erfarne hundeejere. Det er heller ikke en hund man skal satse på, hvis man "vil noget" inden for hundesport, da en del hunde af denne race karaktermæssigt slet ikke egner sig til træning på konkurrenceplan fordi racen stadigvæk er meget uhomogen.

Tjekkoslovakisk Ulvehund er mere alsidig end specialiserede. Den er hurtig, livlig, meget aktiv, frygtløs og modig. Racen adskiller sig også fra karakteren af en anden kendt ulvehund - Saarloos Wolfhond - da skyhed er en diskvalificerende fejl i Tjekkoslovakisk Ulvehund.

Det er meget vigtigt, at man holder sig for øje, at racen kan svinge rigtig meget i temperament, og at der ikke produceres hvalpe, som har et fuldstændig forudsigeligt sind.

Pasning, pels og pleje

Pelsen er kraftig og modstandsdygtig over for vejrforhold. Adskiller sig sommer og vinter, hvor en tyk underuld er til stede. Fælder en del og pelsen ligner i høj grad en Schæferhunds, og bør derfor børstes med jævne mellemrum. Det afgørende er dog at man har tid nok til hunden, og mulighed for at give den frie nok rammer -samt at man har stor interesse for hundes oprindelige adfærd og erfaring med selvstændige, sensitive hunderacer.

Oprindelsesland

Tjekkoslovakisk Ulvehund har oprindelse i Tjekkoslovakiet

Hundens størrelse

Tjekkoslovakisk Ulvehund har en højde på 60 - 65 cm og en vægt på 20 - 25 kg

Farver

Gule, sølv og ulve-nuancer

Alternative navne

Czech Wolfdog

Type

Tjekkoslovakisk Ulvehund er en brugs- og tjenestehund og hører under FCI-gruppen for "Hyrde og Kvæghunde" (Gruppe 1)

DKK Specialklub

Klubben For Hyrde-, Kvæg- Og Gårdhunde

Aktivitet

(5/5)

Motion

(4/5)

Intelligens

(2/5)

Træning

(2/5)

Legesyg

(2/5)

Børnevenlig

(2/5)

Vagthund

(5/5)

Pelspleje

(2/5)

Territoriel

(5/5)

Gøende

(1/5)

Fremmede

(1/5)

Hunde

(1/5)

Alle billeder af Tjekkoslovakisk Ulvehund