Hunderacen Tosa Inu

Beskrivelse af Tosa Inu

Tosa Inu er en Japansk kamphunderace, som har været ulovlig i Danmark i mange år. Racen bruges oftest til en speciel type hundekampe - som ofte kaldes "hundekampenes sumobrydning". Hundene skal i disse kampe ikke nødvendigvis skade hinanden, men i stedet vælte og fastholde modstanderen til jorden ved at bruge deres råstyrke.

Tosa Inu opstod i anden halvdel af det nittende århundrede. Racen begyndte fra Shikoku-Inu, en japansk indenlandsk hund, der vejer cirka 25 kg og stående omkring 55 cm høj, som ligner den europæiske Spitz. Disse hunde blev krydset med europæiske hunderacer, som f.eks Old English Bulldog, Mastiff, St. Bernard, Pointer, Grand Danois og Bull Terrier.

Formålet var at avle en større og mere kraftfuld hund til de ovennævnte hundekampe.

Storhedstiden for Tosa avl var mellem 1924 og 1933, hvor det anslåes, at der var flere end 5.000 Tosa opdrættere i Japan.

Temperament

Tosa Inu kan være aggressiv overfor andre hunde, og kan være svær at kontrollere for uerfarne hundeejere. I følge racestandarden skal en Tosa være tålmodig, dristig, rolig og modig. Racen besidder samtidigt en enorm styrke og har en meget høj smertetærskel. En Tosa Inu er også meget adræt, og man overraskes ofte over hvor hurtigt hundene kan komme "op i gear", fra deres ellers vanlige rolige tilstand. 

Med en vægt over halvtreds kilo, og et meget selvstændigt sind, kræves der en konsekvent og veltilrettelagt opdragelse af racen, helt fra hunden er hvalp.

En Tosa Inu er meget beskyttende overfor sin familie, og hundene besidder en så stor selvsikkerhed, som gør at de ikke tøver, når de skal antaste en trussel. Racen kræver ikke en masse motion, og hundene virker også ofte meget rolige.

Det er meget svært at få fat i en Tosa Inu udenfor Japan, da der kun er relativt få opdrættere i vesten. Samtidigt er det både dyrt og vanskeligt at importere de oprindelige japanske hunde.

Pasning og pleje

Pelsen på en Tosa Inu er kort, og kræver stort set ikke pleje. Man bør altid holde hundens mange rynker tørre og rene, for at undgå eksem og svamp i hudfolderne.

Lovgivning for Tosa Inu

Tosa Inu var blandt de to første hunderacer, der kom på Hundelovens forbudsliste tilbage i 90'erne. Der gælder dog pr. 1. juli 2010 samme restriktioner for Tosa Inu med hensyn til avl, overdragelse og færden, som med de øvrige 12 hunderacer på forbudslisten.

Oprindelsesland

Tosa Inu har oprindelse i Japan

Hundens størrelse

Tosa Inu har en højde på 61 - 64 cm og en vægt på 48 - 55 kg

Farver

Rød og rødbrune farver er mest udbredte, men alle farver er tilladte.

Type

Tosa Inu er en kamphund og hører under FCI-gruppen for "Schnauzere, pinschere, molosser og sennenhunde" (Gruppe 2)

Aktivitet

(3/5)

Motion

(2/5)

Intelligens

(1/5)

Træning

(1/5)

Legesyg

(1/5)

Børnevenlig

(1/5)

Vagthund

(5/5)

Pelspleje

(1/5)

Territoriel

(5/5)

Gøende

(2/5)

Fremmede

(1/5)

Hunde

(1/5)

Alle billeder af Tosa Inu