Skal hunden kastreres eller neutraliseres? For nogen er det et enkelt spørgsmål, som der ikke tænkes videre over inden indgrebet foretages. Andre hundeejere kunne aldrig nogensinde finde på det. Nu forsøger et amerikansk forskerteam at rejse penge til at undersøge de helbredsmæssige konsekvenser af neutraliseringer i blandingshunde.

Nyere forskning hos School of Veterinary Medicine (University of California), har vist, at der for nogen hunderacer kan være visse negative helbredsmæssige konsekvenser ved at kastrere eller sterilisere hunde. Man har nemlig lavet 2 undersøgelser, der har vist at både Golden Retrievere og Labrador Retrievere, der er blevet neutraliseret før de var 12 måneder, har haft en væsentligt øget forekomst af ledsygdomme som hofteledsdysplasi og knæproblemer samt øgede forekomster af visse former for kræft i tæver. 

Nu vil de samme forskere forsøge at rejse penge til en endnu grundigere undersøgelse af blandingshunde via en indsamling på crowdsourcing-hjemmesiden Indiegogo. Forsøget ledes af den anerkendte Dr. Benjamin Hart, som også stod bag de to første studier

Hvis det lykkes at indsamle mindst 9000 dollars via Indiegogo, vil forskerne grundigt - med hjælp fra en række studentermedhjælpere - gennemgå en meget stor mængde patientrapporter (op til 14000 journaler) fra UC Davis Veterinary Hospital, og derigennem forsøge at spore en sammenhæng mellem tidspunktet for neutralisering og evt. senere udvikling af helbredsproblemer. For at begrænse arbejdsmængden og målet for indsamlingen, vil man i første omgang koncentrere sig om blandingshunde i vægtklassen mellem 20 og 29 kilo. Lykkedes det at indsamle mere end de målsatte $9000, vil man også inddrage både større og mindre blandingshunde.

Målet er bl.a. at kunne fastlå hvilke risici, der er ved at neutralisere (blandings)hunde, og give den bedste vejledning i hvornår man i givet fald bør kastrere eller sterilisere sin hund, for at minimere risikoen for relaterede helbredsproblemer.

Forskningen bliver offentligt tilgængelig via internettet og dermed til gavn for alle hundeejere, der overvejer at kastrere eller sterilisere sin hund.

Bidrag til forskningen

Donerer man $100 eller mere, bliver man blandt de første, der modtager undersøgelsens konklusioner, ligesom man for dette beløb også bliver holdt ajour med den løbende udvikling og viden. 

Man kan dog støtte med helt ned til $10 via linket her, og indsamlingen løber frem til starten af december.